En route

Terug naar Kom Atir kom
Naar Reisverslag
Home


En route

18 juni 2022, code rood. De temperatuur zal vandaag oplopen tot zo'n 40 gr.C. zegt Météo France. Voor een dieselprijs van 2,11 euro per liter heb ik mijn tank gevuld. Ik start vanuit mijn t/huis in La Trimouille op 18-06-2022 met een km-stand van 0000. Om ongeveer acht uur in de avond ga ik langzaam onderweg naar het echte beginpunt van de 'echte' reis, van Marseille naar Parijs. Tijdens dit eerste stuk (her)lees ik op verschillende halte-plaatsen, volgens het advies in de reisgids, alvast de hoofdstukken 1 t/m 9 in het boek 'Kom Atir kom'.

In de tijd waarin het boek speelt (1827) was Egypte op voet van oorlog met Griekenland (zie Wikipedia: Griekse Onafhankelijkheidsoorlog). Om te voorkomen dat o.a. de Fransen zich tegen Egypte zouden keren stuurde de 'wali' (gouverneur) van Egypte regelmatig een cadeautje naar koning Charles X van Frankrijk. Deze keer heeft hij een jonge giraffe uit Soedan aangeboden.

Als je vanuit Nederland of België komt, zo begint de reisgids, kun je in Parijs eerst even kennismaken met het etablissement 'Au Vieux Paris d'Arcole' (*). Het restaurant is gelegen aan de Rue Chanoinesse nr. 24, een zijstraat van de Rue d'Arcole en is één van de ruim achttienduizend restaurants in het hedendaagse Parijs, alwaar één van de hoofdrolspelers in het boek 'Kom Atir kom', de heer Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, in de late herfst van 1826 zijn zoon Isodore vertelt dat papa door koning Charles X is aangesteld om de eerste giraffe op Franse bodem van Marseille naar Parijs te begeleiden.
Ik kom niet uit Nederland of België maar begin -solo- vanuit mijn t/huis in La Trimouille (Vienne, 86), zo'n driehonderd kilometer beneden Parijs en ruim zeshonderd kilometer noord-west van Marseille.

*) Net als mijn woonplaats La Trimouille de naam heeft gekregen van een adelijke middeleeuwse familie, is ook de naam van Arcole (I)  van oorsprong een oude middeleeuwse familienaam in de republiek Venetië (I). Hier een verhaaltje over de slag bij Arcole.


 

  Foto van Wikipedia
  Restaurant Au Vieux Paris d'Arcolé
  aan de Rue Chanoinesse, nr. 24
  met de kenmerkende blauwe regen


 

  Op 07-05-2022 reed ik vanwege het bijwonen van een rechtszaak in NL, door Sézanne, een gemeente in het Franse departement Marne (regio Grand Est).
  Plotseling werd ik afgeleid door een prachtig toegangshek met een even prachtige 'blauwe regen' (la belle glycine), zoals genoemd bij het restaurant Au Vieux Paris d'Arcolé in Parijs.


Vanuit mijn woonplaats La Trimouille (86290) vertrok ik vrijdagavond 18-06-2022 naar de 1ste stop voor de eerste nacht in Aubusson (23200).
Onderweg weing beleefd maar het bleef nog wel erg warm.
De volgende dag ben ik van Aubusson naar La Courtine (23100) gereden, een oude legerplaats van Nederlandse militairen van 1959 t/m 1964), en heb daar een korte stop gemaakt.

 

  Met een Franse militair (heli-piloot) een kort praatje gemaakt, maar de beste man wist niets van Nederlanders in La Courtine.
  Van La Courtine via allerlei kleine weggetjes, af en toe meer een fietspad, naar l'Affenadou om daar een bezoekje aan een oude kennis te brengen.
  Helaas, ze was niet thuis.
   Omdat zij deze week overgrootmoeder is geworden heb ik een fles Advocaar in de schaduw achtergelaten.

  Van daar even verder van het rechte pad afgeweken voor een wijntje in Roquecourbe-Minervois (11700).
  Ook daar een kort bezoekje aan een oude kennis.
  Helaas, dit weekend al de tweede met een slecht nieuws over bestralingen en haaruitval en zo...

  Die zelfde avond vond ik een slaapplaats in Agde, aan de kust van de Middellandse Zee.
  Langs de kust langs de Camarque met al die paarden, die vanwege geblakerde landerijen op dit moment weinig te eten hebben, door naar Marseille.
  Dit stukje zit ik te schrijven in de schaduw van bomen op een parkeerplaats, langs de weg, nog zo'n 100 km voor Marseille.
  Daar ga ik eerst op zoek naar de oude haven, naar eigenlijke beginpunt van mijn reis.
  Als ik die oude haven heb gevonden is het 'voorspel' afgelopen en begint het echte werk, de historische tocht volgens de reisgids van de 42 dagen durende voetreis van de eerste giraffe in La Douce France, in 1827.
Ik denk er met de auto plm. 10 dagen over te doen en hoop, net als de stoet in 1827, op 30 juni in hartje Parijs groots te worden onthaald... ;-)


© Piet/er Bult (juni 2022)