Arcole

Terug naar En route
Terug naar Kom Atir kom
Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home


Arcole 

Arcole is heden ten dage een plaats in de regio VenetiŽ met ruim zesduizend inwoners. Ten tijde van de strijd van Napoleon Bonaparte tegen het Oostenrijkse leger rond 1796 was het slechts een gehucht maar wel een gehucht met belangrijke brug over de rivier de Adige. Ook was het in die tijd gebruikelijk dat een leger over een aantal trommelaars per bateljon beschikte, die tijdens het marcheren het juiste rithme aangaven.

In de slag om de brug over de Adige bij Arcole kregen een paar trommelaars een andere functie. Zij moesten proberen ongezien achter de Oostenrijkse linies zien te komen en daar zoveel mogelijk lawaai maken zodat de Oostenrijkers zouden denken dat ze omsigeld waren. Die truuk van Bonaparte slaagde wonderwel. Zijn leger van 19.000 soldaten versloegen zo het leger van Oostenrijk van 24.000 man in de 'la Bataille d'Arcole'.

De beroemdste trommelaar van die slag was de Franse Andrť Estienne, geboren op 13 oktober 1777 in het Franse Cadenet, in de Vaucluse, alwaar ook een standbeeld van hem staat. Deze Franse tambour wordt in veel talen bezongen, o.a. door Jantje Smit (de kleine trommelaar).

 
© Piet/er Bult (jul / aug2021)