En route

Terug naar Kom Atir kom
Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home

Eerst vanwege de hitte, bosbranden en afgesloten wegen in het zuiden, toen wegens familie-omstandigheden, heb ik mijn 'kamelenreis' uitgesteld en staat nu gepland in april of mei 2022En route

Start vanuit mijn t/huis in La Trimouille op ??-??-???? met een km-stand van 0000. Om ongeveer elf uur op deze morgen ga ik onderweg naar het beginpunt van de 'echte' reis, van Marseille naar Parijs. Tijdens dit eerste stuk (her)lees ik op verschillende halte-plaatsen, volgens het advies in de reisgids, alvast de hoofdstukken 1 t/m 9 in het boek 'Kom Atir kom'.

In de tijd waarin het boek speelt (1827) was Egypte op voet van oorlog met Griekenland (zie Wikipedia: Griekse Onafhankelijkheidsoorlog). Om te voorkomen dat o.a. de Fransen zich tegen Egypte zouden keren stuurde de 'wali' (gouverneur) van Egypte regelmatig een cadeautje naar koning Charles X van Frankrijk. Deze keer heeft hij een jonge giraffe uit Soedan aangeboden.

Als je vanuit Nederland of België komt, zo begint de reisgids, kun je in Parijs eerst even kennismaken met het etablissement 'Au Vieux Paris d'Arcole' (*). Het restaurant is gelegen aan de Rue Chanoinesse, een zijstraat van de Rue d'Arcole en is één van de ruim achttienduizend restaurants in het hedendaagse Parijs, alwaar één van de hoofdrolspelers in het boek 'Kom Atir kom', de heer Etienne Geoffroy Saint-Hilaire, in de late herfst van 1826 zijn zoon Isodore vertelt dat papa door koning Charles X is aangesteld om de eerste giraffe op Franse bodem van Marseille naar Parijs te begeleiden.
Ik kom niet uit Nederland of België maar begin -solo- vanuit mijn t/huis in La Trimouille, zo'n driehonderd kilometer beneden Parijs en ruim zeshonderd kilometer noord-west van Marseille.

*) Net als mijn woonplaats La Trimouille de naam heeft gekregen van een adelijke middeleeuwse familie, is ook de naam van Arcole (I) van oorsprong een oude middeleeuwse familienaam in de republiek Venetië (I). Hier een verhaaltje over de slag bij Arcole.


Voorlopig plan:
- 1ste Stop in Oradour-sur-Glane           (heel dorp als oorlogsmonument, 1945)
- 2de  Stop in Sarlat-la-Canéda              (zomaar een stadje in de Périgord Noir)
- 3de  Stop in Montauban                       (internationaal bekend boulodrome)
- 4de  Stop in Roquecourbe-Minervois  (kort bezoekje aan ex-vriendin)
- 5de  Stop in Marseille                          (in de haven op zoek naar beginpunt)

Daags na aankomst in Marseille begint het echte werk, de historische tocht volgens de reisgids van de 42 dagen durende voetreis van de eerste giraffe in La Douce France, in 1827...
 
© Piet/er Bult (jul / aug2021)