Litera liricum

Terug naar Sceptics
Home


Litera liricum

Op mijn trektochten door West-Europa van de laatste jaren, heb ik -ook- veel tijd besteed aan lezen. Veelal geruilde boeken in een openbare ruilkast op parkeerplaatsen of geruild met boeken van medecamperaars. Verrassend!

De laatste drie Literas liricums die ik las (in random order):


An angel at my table - Janet Frame 

Een beroemd geworden werk van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Janet (Jean) Frame.
Dit boek, wat ik inmiddels meer dan drie keer heb gelezen, las ik in een trilogie van haar hand.
Zij beschrijft haar leven vanaf haar jeugd via een leven in Nieuw-Zeelandse GGZ-instellingen tot aan haar grote passie..., schrijven en wereldreizen.
Ondanks de onterechte maar meer dan tweehonderd elektro-shocks die zij kreeg toegediend heeft zij de top in de wereld-literatuur bereikt.

Met name haar beschrijving van de onterechte plaatsing, herplaatsing en behandeling in verschillende Nieuw-Zeelandse GGZ-instellingen heeft mij herkenbaar en diep geraakt.
In een nachtelijke sessie van gezellig samenzijn en diepzinnige gesprekken met een toevallige passante, een ex GGZ-medewerkster uit de regio Harderwijk, werd mij dit boek de volgende dag meegegeven op een vrije camperplaats in Noordoost-Spanje, onderweg naar Valencia.


Un amour de Swann - Marcel Proust
De Franse Marcel Proust beschrijft in een aantal van zijn literaire meesterwerken het leven zoals dat wordt geleefd door en rond de elite van zijn stad, Parijs.
De vele levendig beschreven ontmoetingen en plichtplegingen betekenen vaak ook van tevoren gearrangeerde afspraakjes tussen beschikbare mannen en vrouwen.
Deze vervolgens min-of-meer verplichte ontmoetingen ontaarden vaak opnieuw in een reeks verplichtingen die voor de hoofdpersoon Swann schier onmogelijk zijn te dragen en derhalve meestal op herhaalde mislukkingen uitdraaien.
Het is de tot vertelkunst verheven schrijfkunst die mij door het hele boek meeslaapte.


Honger - Knut Hamsun
De Noorse Knut Hamson vertelt in een, ook in de Nederlandse vertaling, onnavolgbare nieuwe woordenbrij en verrassende alinea zijn leven, dagelijks op het randje van de hongerdood, als aankomend schrijver.

Will be continued

Piet/er Bult