Griekse goden

Weeromme naor Essays
Weeromme naor Stellingwarfs
Home


Griekse goden

ZEUS

Zeus was de God van de Hemel. De hoogste baos over de aandere goden en over de meensken. Zeus was de machtigste van alle goden op Olympus. Aandere naemen veur Zeus weren Heerser van de Hemel, de Regengod en de Wolkeverzaemelder. De voegel van Zeus was de adelaor en zien boom is de ekkelboom. De Romeinse naeme veur Zeus is Jupiter. Zeus was de jongste zeune van Cronus en Rhea. Zien heit Cronus wodde waorschouwd dat iéne van zien kiender him zien macht ontnemen zol. Om dat veur te wezen at hi'j al zien kiender drekt nao de geboorte op. Behalven Zeus... want moeke Rhea redde Zeus deur disse keer niet heur kiend an Zeus te geven, mar een dikke stien mit een doek d'r omme. Cronus at disse stien in ién keer op. Zeus wodde stiekem grootbrocht op et eilaand Kreta deur Adrasta en heur zuster Io en kreeg de melk van de geit Amaltheia as eten. Doe Zeus groot was gong hi'j weeromme om wraoke te nemen op zien heit Cronus. Hi'j vreug daor de hulpe bi'j van Metis, de zuster van zien moeke Rhea, die een draankien veur Cronus maekte waardeur hi'j al zien kiender uutkotste. Dat weren Hera, Poseidon, Hades, Hestia en Demeter. Naodat Zeus Cronus ommebrocht mit zien bliksemflitsen, vullen alle aandere goden onder zien macht. Zeus is trouwd mit zien zuster Hera.

Zeus, die meester was in et vermommen, verscheen an Hera as een kleine oele en verstopte heur kleren doe et es slim waaide. Ze trouwden in de lente en d'r wodt zegd dat heur trouwnaacht wel 300 jaor duurde! Tegere kregen ze vier kiender: Ares, Hebe, Eris en Hephaestus. D'r wodde liekwels ok wel zegd dat Hephaistus eins allienig mar et kiend van Hera was. Zeus was Hera slim ontrouw en daordeur had hi'j ok een protte kiender bi'j aandere vrouwluden: Iacchus en Core (beter bekend as Persephone) die hi'j tegere mit zien zuster Demeter kreeg. Zeus en Leto kregen Apollo en Artemis. Mit Metis kreeg hi'j zien dochter Athena en van Maia zien zeune Hermes. Van Io kreeg hi'j Epaphus, van Danae kreeg hi'j Perseus, van Alcmene kreeg hi'j Heracles, van Aegina kreeg hi'j Aeacus en zo gaot de lieste nog wel even deur.

Hij vermomde zich as een zwaan om Nemesis te verleiden en hi'j vermomde himzels as goolden regen om Danae zwanger te maeken. Om Alcmene te verleiden vermomde hi'j him as heur man, Amphitryon, en lag wel drie daegen en naachten mit heur op bedde.


HERA

Hera was de bescharmelinge van et huwelik. Alle stellegies wodden deur heur bescharmd. Een protte vunnen heur de mooiste godin van de Olympianen. Argos is heur favoriete stad en de beesten die heur heilig weren, weren de koe en de pauw. Hera heur Romeinse naeme is Juno. Hera is de dochter van Cronus en Rhea, en dus een zuster van Poseidon, Hades, Demeter, Hestia en Zeus. Zi'j wodde ok deur Cronus opeten en doe zi'j en heur aandere breurs en zusters mit hulpe van Zeus bevri'jd wodden, wodde ze naor Arcadia brocht en daor grootbrocht deur Temenus en de Seizoenen. Hera is trouwd mit heur machtige breur Zeus. Tegere kregen ze vier kiender: Ares, Hebe, Eris en Hephaestus. D'r wodde ok wel es zegd dat Hephaistus eins allienig mar et kiend van Hera was. Ze had nog een dochter die Ilithyia hiette en die de Godin van et 'poppienkriegen' is. Hera spendeerde de meeste tied om wraoke te nemen op de starvelingen die allemaole minnaressen weren van Zeus (of et now wel of niet waor was) en heur kiender die ze mit Zeus kregen hadden. Heracles, zeune van Alcmene, was degene waor as ze heur et meerste an argerde en ze kwelde him haost zien hiele starfelike leven. Ooit wodde ze beetneumen en het ze Hercules an de bost legd doe hi'j nog klein was. Doe ze d'r aachter kwam dat hi'j de zeun van Zeus was, stotte ze him van heur bost of en deur de melk die nog de hieltied uut heur bost stroomde, is de Melkweg ontstaon.

In een aander verhael doe Hera op een dag een groep Nimfen an et bespioneren was omreden zi'j iene van de nimfen verdocht een affaire met Zeus te hebben kwam Hera een Nimf tegen die Echo hiette. Echo was een Nimf die de oren van je heufd of kletste en dat deed ze ok tegen Hera. Hera wodde hierdeur zo irriteerd omreden de aandere Nimfen votvlochten deur et vele gebrabbel van Echo. Hera wodde zo lelk op Echo dat zi'j heur Echo strafte deur heur nooit weer uut heurzels praoten te laoten. De aarme Echo kon allienig nog mar iene naopraoten. Niet lange naotied wodde Echo verliefd op Narcissus mar ze kon niks tegen him zeggen. Doe reup Narcissus: "Is hier iene?" En Echo zee doe: "iene". Narcissus kon heur niet zien. Narcissus zee doe: "Kom hier es!" En weer herhaelde Echo him: "ier es". Narcissus wodde doe zo kwaod dat hi'j bi'j heur weg gong en Echo kwiende langzem weg van verdriet totdat d'r niks van heur over bleef… allienig haar stemme.


POSEIDON

Poseidon was de heerser van de Zee. D'r wodt wel zegd dat hi'j et peerd maekt het. Zien waopen is de Trident (een drietanige speer) en hi'j wodt ok wel "Aardschokker" nuumd. Poseidon zien  Romeinse naeme is Neptunus. Poseidon is de breur van Zeus en zeune van Cronus en Rhea. Poseidon speulde een belangrieke rolle doe Zeus zien heit Cronus versleug in de 'Strijd der Titanen'. Poseidon nam Cronus naemelik gevangen mit zien eigen Trident. De drie breurs, Zeus, Poseidon en Hades hebben doe, deur middel van lotties trekken, de macht verdeeld. Zo vul et waeter an Poseidon toe, de Onderwereld (Tartarus) waor de dojen woonden vul toe an Hades en Zeus zels had de oppermacht over de hiele hemel en de hiele eerde. Poseidon wol eins mit de Nereide Thetis trouwen mar wodde waorschouwd dat een zeun van heur, him ten val brengen zol, dus trouwde hi'j mit heur zuster Amphitrite. In eerste instaansie vlochtte Amphitrite naor et Atlasgebargte, mar Poseidon stuurde een bosschopper, de dolfijn Delphinus om heur over te haelen en weeromme te kommen en dat dee ze dan ok. Poseidon en Amphitrite kregen drie kiender: Triton, Rhode en Benthesicyme. Krek as Zeus was Poseidon niet slim trouw an zien Amphitrite. Hi'j en Demeter kregen twie kiender: Despoena (een Nimfe) en Arion (een wild peerd). Hi'j is ok de heit van Halirrhothius, Orion, Parnassus, Cycnus (die ommebrocht wodde deur Achilles) en Eumolpus. Poseidon had ook twie kiender bi'j Aphrodite: Rhodus en Herophilus. Hi'j is ok de heit van de Cycloop Polyphemus. Poseidon wodt vaeke tekend en schilders in een goolden karre die deur witte peerden trokken wodt. Hi'j woonde in een prachtig peleis onder et waeter van de zee, mar was ok vaeke op vesite op de barg Olympus. Mit ziin Trident maekte hi'j woeste storms en leut de eerde daormit schudden.


HADES

Hades was Heerser van de Onderwereld, ok wel "Tartarus" nuumd. Soms wodde hi'j ok wel es de Keuning van de Dojen nuumd, de God van Riekdom of de God van Kostbere Metalen, omreden disse metaolen vaeks diepe onder de grond vunnen wodden en daor woonde Hades per slot van rekening.

Hades zien naeme betekent "de onzichtbere". Zien Romeinse naeme is Pluto of Dis. Hades is de eerste zeune van Cronus en Rhea. Krek as al zien aandere breurs en zusters wodde hi'j deur zien heit Cronus opeten bi'j hun geboorte. Zeus, de jongste, redde heur en krek as Poseidon, was Hades belangriek in de 'Strijd der Titanen'. De drie breurs, Zeus, Poseidon en Hades hebben doe deur middel van lotties trekken de macht verdeeld. Zo vul et waeter an Poseidon toe, de Onderwereld (Tartarus) waor de dojen woonden vul toe an Hades en Zeus zels had de oppermacht over de hiele hemel en de hiele eerde. Hades is et meerste bekend deur de mythe van de ontvoering van Persephone (Core). Naodat hi'j Zeus om heur haand vraogd had, ontvoerde hi'j Persephone naor de Onderwereld waor hi'j heur Keuningin van de Onderwereld maekte. De moeke van Persephone, Demeter, wodde hier zo ongelokkig van dat al et graon en koren op de hiele wereld verdruugde en zi'jzels wegraekte. Hierdeur wodde Zeus zo bezorgd dat hi'j zien breur Hades vreug om Persephone weeromme kommen te laoten naor heur moeke. Veurdat Persephone bi'j Hades wegleup, leut hi'j heur een granaatappel eten, dat bekend ston as eten veur de dojen, zodat ze dwongen wodde om naor Hades weeromme te gaon. Dus, een dadde van et jaor zat Persephone in de Onderwereld bi'j Hades en de rest van et jaor bi'j heur moeke. Hades gong haost nooit es even uut de onderwereld weg, mar d'r was een keer dat hi'j verliefd wodde op Minthe, een Nimfe. Doe Persephone d'r aachter kwam wodde zi'j verschrikkelik jeloers en veraanderde Minthe in een kruud dat tot an vandaege-de-dag nog de hieltied "mint" nuumd wodt.

Hades had een helm waormit hi'j onzichtber wodden kon. De Onderwereld, of Tartarus, lag in et verre Westen, an de raand van de wereld. Hades is een verschrikkelike god mar beslist gien kwaoje. Hi'j gong haost nooit uut de Onderwereld weg hi'j en moch nooit op de Olympus kommen.


DEMETER

Demeter was de zuster van Zeus en de aandere godekiender van Cronos en Rhea. Zi'j is krek as Hestia iéne van de mindere goden. Mar toch weren zi'j en Hestia belangrieke goden veur de Oolde Grieken. Demeter was de Godin van et Graon en Bescharmvrouw van de Laandbouw. Heur naeme betekent "Moeke Eerde". Demeter wodde meerstal tekend en schilderd mit een stok graon of korenaore in heur haand. Demeter heur naeme in et Romeins is Ceres. Krek zoas alle aander kiender van Cronus en Rhea wodde zi'j ok opeten deur heur heit Cronus totdat heur jongere breur Zeus heur weer vri'j maekte.

Demeter is et meerst bekend as de ontroostbere moeke van Persephone (Core). Hades had Persephone ontvoerd naor de onderwereld. Doe Demeter dit heurde was heur hatte breuken en daordeur sturf al et gewas wat gruuide op de wereld. Ze zocht Persephone overal en uutaendelik sleut Demeter heurzels op in heur tempel en zweerde dat d'r niks meer an gewas op de wereld gruuien zol en dat de meensken dan uutstarven zollen. Dit zol ze krek zolange volholen totdat Persephone weeromme vienen zollen. Veur Zeus zat d'r dan ok niks aanders op dan zien breur te vraogen om Persephone weeromme te sturen, mar allienig veur een pat van et jaor omreden Persephone et eten van de dojen opeten hadde (een granaotappel).

Dus, vier maonden van et jaor, as et winter was, gong Persephone weeromme naor Hades en moch ze de rest van 't jaor bi'j heur moeke blieven.

Naost Persephone had Demeter nog een kiend mit Zeus: Iacchus. Demeter is ok de moeke van Plutus die zi'j van Iasus kreeg. Zi'j bedreef de liefde mit Iasus tiedens et trouwen van Cadmus en Harmonia, in een krek ommeploegd veld. Doe Zeus daoraachter kwam wodde hi'j zo lelk dat hi'j Iasus doodmaekte mit een bliksemflits.

Triptolemus was de eerste man die Demeter leerde om te ploegen omreden disse heur hulpen had bi'j et vienen van heur dochter. Hi'j was mit zien breurs niet veer van een plak west waor een donkere gestalte (Hades), die een jammerend maegien in zien aarms hul en doe op een waegen in de eerdbojem wegzakte.


HESTIA

Bi'j de Grieken was ze godin van de huselike heerd. Hest(r)ia dee nooit mit an oorlogen of ruzies. Ok zweerde ze bi'j et heufd van Zeus dat ze altied maegd blieven zol. Hierveur beloonde Zeus heur mit et eerste offerdier van elk eupenbaor offer. Hest(r)ia is niet allienig zaachtmoedig van aord en oprechte mar was ok een hiel vrundelike godin. Ok het ze de keunst van et bouwen van huzen uutvunnen. Hest(r)ia wodde daegeliks veur et eten anbeden. Hest(r)ia heur  Romeinse naeme is Vesta.


HERMES

Hermes was de God van Haandel, Verkeer en Dieven. Hi'j is de bosschopper van Zeus en de goden en leidde de meensken die dood gongen naor de Onderwereld. Hi'j is ok de uutviener van de liere en de fluite. Zien naeme in et Romeins is Mercurius.

Hermes was de zeun van Zeus en Maie en is geboren in een grot van Arcadia. Hi'j wodde al hiel vlogge groot. Vlogger as gewone meenskekiender. Hi'j was toerust mit vliegende sandalen waormit hi'j in een kotte tied overal henne vliegen kon en een staf die hi'j bruukte om de ogen van een starvende te sluten. Om die staf kronkelden slangen henne, et symbool van de onstarfelikhied. Dit betekende dat d'r veur degene die dood gong, een aander leven waachtte. Daornao begeleidde hi'j de dode naor de Onderwereld (Tartarus) waor Hades de macht had.

Hermes ston de meensken et meerste bi'j deur zien bemiddelende rolle op eerde: haandel en kontrakten tussen de meensken, hi'j regelde et verkeer tussen bepaolde plakken, gien koopman kon goeie zaeken doen zonder Hermes zien geunst en gien reiziger durfde te reizen zonder eerst Hermes anreupen te hebben. Alderdeegst dieven en scharrelaars mit duustere zaekies mienden dat Hermes heur gelok brengen kon!

In sommige mythen treedt Hermes op as redder van ongeboren kiender. Zo had hi'j in es et ongeboren kiend van Zeus (Dionysus) en Semele (die Zeus zag in zien waore doen en op slag verbraandde) redded. Dat dee hi'j deur Dionysus in de dij van Zeus te plakken. Doe Dionysus groot genoeg was om geboren te wodden, wodde hi'j dus geboren uut de dij van Zeus.

En zo sneed hi'j Asclepius nao zien moeke heur dood uut heur lichem en gaf him an Apollo die him grootbrocht. Zien kiender weren onder aandere: Echion, Autoclycys, Daphnis en Myrtilus. Tegere mit Aphrodite kreeg hi'j Hermaphroditus die liekewel et mannelike as et vrouwelike geslaacht had. Ok was hi'j de heit van Pan (de Heddersgod).


PAN

Pan was de Netuurgod, de Heddersgod, die deur velden en bossen dattelde. Hi'j wodde eerd deur geitehuders en hedders.
Wie zien oolders weren is een betien ondudelik De iene keer is hi'j weer de zeune van Hermes en Penelope (de vrouw van Odysseus) dan weer van Zeus en de nimfe Callisto en dan weer de zeune van Hermes en Amalthea.

Pan wodde tekend en schilderd mit bokkepoten en et lichem en et heufd van een man mit hoorns d'r op. Hi'j was vaeke et symbool van vruchtberhied omreden et zoe'n wellustig wezen was. Vule ieuwen laeter maekten de Kristenen him tot duvel, ok wel Satan nuumd. Pan zat altied aachter de Nimfen an en wodde ok altied verliefd op heur, mar ze vlochtten altied veur him want zi'j vunnen him hatstikke lillik.

Pan zien naeme in et Letien is Faunus. In een verhael wodde verteld dat Pan aachter een kuise Nimfe anzat die Syrinx hiette. Krek doe hi'j heur pakken wol, veraanderde iéne van heur zusters heur in een rietstingel langs de rivier Ladon. Doe Pan niet wus wat rietstingel zi'j was, sneed hi'j een peer rietstingels of en maekte d'r een fluite van. Disse wodde zien haandelsmark, de Panfluite (een panfluite bestaot uut zeuven of piepen of meer van oflopende grootte). Ondaanks dat hi'j zo lillik was en de meerste nimfen bi'j him wegvlochten, had Pan toch een peer kiender: Iynx van de nimf Echo en Crotus van Eupheme.

Hi'j moch nooit gezellig bi'j de Olympianen op vesite kommen mar moch heur wel vermaeken, want Pan kon hiel mooi op zien panfluite speulen. Zels Hermes maekte de panfluite van Pan nao. Et begrip "paniek" wodde ofleided van Pan zien naeme en zien keraktertrekken. Een reiziger die naachs es deur et bos leup, heurde vremde geluden en wodde hier zo bange van dat hi'j in paniek raekte. Die vremde geluden wodden netuurlik veroorzaekt deur Pan.


HEPHAISTUS

Hephaistus was de God van het Vuur. De oude Grieken dachten dat wanneer er een vulkaan uitbarstte dat het door Hephaistus kwam omdat hij dan weer iets aan het smeden was.

Hephaistus Romeinse naam is Vulcan. Hephaistus was de zoon van Hera, men zegt dat Zeus hem alleen maar opvoedde maar niet in vader was.

Toen Hephaistus geboren werd, vond Hera hem zo lelijk dat zij hem van de berg Olympos afgooide. Gelukkig viel hij in de zee waar de Nereide Thetis hem vond. Ze voedde Hephaistos 9 jaar lang in een grot op, samen met haar dochter, die ze kreeg van Okeanos.

Toen Hephaistus ouder werd, bleek al gauw dat hij een gave had om van goud, zilver, brons en tin de mooiste, wonderlijkste dingen te maken. Als dank voor wat Thetis voor hem had gedaan, gaf hij deze voorwerpen aan haar.

Toen Hera op een dag zo een mooi voorwerp zag, vroeg ze aan Thetis wie dat had gemaakt. Thetis vertelde haar dat het Hephaistus was en Hera kreeg onmiddellijk spijt dat ze hem van de berg Olympos had afgegooid en haalde Hephaistus weer terug naar Olympos. Daar maakte hij vele mooie dingen voor de goden, godinnen en hun kinderen.

Een enkele keer maakte hij iets voor een sterveling die door de goden geliefd was. Dingen zoals wapens met versieringen of gouden honden die een paleis konden bewaken, gouden meubels die op bevel konden bewegen en nog veel meer wonderlijke voorwerpen.

Toen hij zich met Hera had verzoend, kreeg hij van haar een vrouw toegewezen, omdat zij spijt had voor wat zij hem had aangedaan. Dit was Aphrodite. Maar Aphrodite was hem meerdere malen ontrouw, onder andere met Ares, want daar was ze verliefd op. Dit maakte Hephaistus zeer ongelukkig. Maar hij wist dat hij met zijn uiterlijk niet zo gauw een andere vrouw kon krijgen.

De 3 kinderen die Aphrodite ter wereld bracht, waren van Ares. Daarnaast was ze nog moeder van Eros en Anteros. Op een dag, toen Zeus en Hera ruzie hadden (dit kwam vaak voor want Zeus was Hera ook veel ontrouw en Hera was heel jaloers) koos Hephaistus de zijde van zijn moeder. Zeus werd toen zo woedend dat hij Hephaistus bij één been pakte en hem van de berg Olympos afslingerde. Hephaistus kwam, na een hele dag te hebben rondgeslingerd door het luchtruim, neer op het eiland Lemnos, waar hij door de bewoners werd gevonden en verzorgd. Maar door de val was hij nu mank geworden en nog lelijker dan voorheen.

Eenmaal terug op Olympos maakte hij twee gouden tovermeisjes die hem konden ondersteunen bij het lopen. Gelukkig voor hem én voor de goden kon hij nog steeds mooie dingen maken na zijn val.


APHRODITE

Aphrodite was de Godin van de Liefde en Schoonheid, en werd voorgesteld als een heel mooie jonge vrouw. De roos is haar bloem en haar boom de mirtenboom of maagdenpalm. Haar vogel(s) de zwaan, de mus en soms de duif. De Romeinse naam van Aphrodite is Venus.

Aphrodite werd geboren toen Cronus zijn vaders edele delen (penis) afhakte en in de zee gooide. Uit het schuim van de zee dat daardoor ontstond werd Aphrodite helemaal naakt geboren. Maar in een ander mythe werd ook verteld dat zij het kind van Zeus en Dione was. Haar naam betekent letterlijk: "uit het schuim geboren". Ze werd door de Westenwind naar Cyprus gedragen en werd aangekleed door de Seizoenen. Cyprus was haar dan ook heilig.

Ofschoon ze getrouwd was met de lelijke en manke god Hephaistus, was hij niet echt haar keuze maar was deze keuze haar opgelegd door de godin Hera. Ze was eigenlijk heel erg verliefd op Ares, de God van de Oorlog. Met hem kreeg ze 3 kinderen: Phobus, Deimos en Harmonia.

Men zei dat ze ook nog de moeder was van Eros en Anteros. Een andere grote liefde van Aphrodite was een sterveling genaamd Adonis. Bij de geboorte van Adonis werd Aphrodite zo verliefd op hem en dat vertelde zij aan Persephone. Deze werd zelf ook verliefd op Adonis en zij ontvoerde hem en wilde hem niet teruggeven.

Aphrodite deed haar beklag bij Zeus. Zo besloot Zeus dat Adonis een gedeelte van het jaar in de Onderwereld moest wonen, het andere gedeelte van het jaar bij Aphrodite op Olympos en de rest van het jaar op zichzelf.

Adonis jaagde altijd op wilde zwijnen en een keer toen hij aan het jagen was, werd hij gedood door een wild zwijn. Aphrodite werd hierdoor zo verdrietig en ging opnieuw naar Zeus toe om hem te smeken Adonis vrij te laten uit de Onderwereld, daar waar de doden woonden. En opnieuw besloot Zeus dat Adonis de helft van het jaar in de Onderwereld bij Persephone moest wonen en de andere helft bij Aphrodite.

Hoe Hephaistus en Ares hierop reageerden wordt vreemd genoeg niet verteld. Maar ja, Zeus was de Oppergod, dus konden ze zich tegen het besluit van Zeus toch niet verzetten.
Aphrodite is ook de moeder van Aeneas, een Trojaan die later een dappere held in de Trojaanse oorlog zou worden en voor wie een grote toekomst was weggelegd door Zeus.

Zeus besloot dat Aeneas grondlegger van het Romeinse rijk zou worden en de stamvader zou worden van een roemrijk geslacht waartoe Julius Caesar en de eerste Romeinse keizers zouden behoren.

Zeus of Eros (dit is niet helemaal duidelijk) zorgde ervoor dat Aphrodite verliefd werd op Anchises en samen kregen ze Aeneas. Aphrodite waarschuwde Anchises aan niemand te vertellen dat Aeneas hun zoon was.

Maar Anchises kon zijn mond niet houden en werd daardoor gestraft door Zeus met totale blindheid en verlamming. Uit het brandende Troje kon hij ook alleen maar gered worden door zijn zoon Aeneas, die hem op zijn rug Troje uitdroeg. Onderweg naar Italië stierf Anchises.

Omdat Anchises maar een sterveling was en daardoor gewoon ouder werd, kon Aphrodite haar liefde voor hem niet langdurig bewaren want stervelingen bezaten nu eenmaal niet de eeuwige jeugd die de goden wel hadden.

Maar al bleef Aphrodite Anchises niet trouw, ze stond haar zoon Aeneas zijn leven lang bij in de vele gevaren die hij moest doorstaan.

Het meeste schaamteloze moment voor Aphrodite was dat haar wettige echtgenoot Hephaistus, die heus wel wist dat ze met Ares vreemdging, haar en Ares in een gouden net ving en hun aan de Olympianen liet zien. De meeste van hen schaamden zich voor Aphrodite en Ares of wilde niets met hen te maken hebben. Maar Hermes bevrijdde Ares en Aphrodite uit het gouden net en als dank ging Aphrodite met hem naar bed. Hieruit werd een kind geboren: Hermaphroditus. Hermaphroditus had zowel het vrouwelijke als het mannelijke geslacht.


EROS

Eros was de God van de liefde en schoonheidsverlangen. Hij werd vaak afgebeeld als een kleine jongen met gouden vleugeltjes op zijn rug met een pijl en boog in zijn handen. Hij had gouden pijlen met duivenveren. Als hij een zo'n pijl afschoot op een mens of god dan ging diegene niet dood, nee, die werd opslag verliefd. Of hij had pijlen van lood met uilenveren. Als hij deze pijlen afschoot op een mens of god dan werd diegene juist vervuld met haar, precies het tegenovergestelde dus. Zijn andere namen zijn Cupido of in het Romeins, Amor.

Er zijn verschillende verhalen over wie zijn ouders waren. In de mythe van de creatie is hij de zoon van Nyx (Nacht) en Erebus (Dood), geboren uit liefde. In een andere mythe is hij weer de zoon va Aphrodite en Ares.

De meeste tijd bracht Eros door met Aphrodite. Zij vond het niet leuk dat Eros niet ouder werd en steeds op een klein kind bleef lijken. Zij vroeg Themis (Godin van de Wijsheid) wat zij hieraan kon doen. Themis vertelde Aphrodite dat Eros een broer nodig had want liefde had een tegenhanger nodig. Want als je liefde (daar staat Eros voor) geeft, moet het per slot van rekening ook teruggegeven (wederliefde) worden.

Zo werd Anteros geboren wat dus "wederliefde" betekent. Anteros strafte ook de mensen die liefde kregen maar geen liefde teruggaven. En zo had Eros een speelmaatje en daar groeide Eros van.

Eros heeft er voor gezorgd dat zijn moeder Aphrodite verliefd werd op de sterveling Adonis. Met zijn verliefdheidspijlen schoot hij dikwijls maar raak op stervelingen en goden. Maar eenmaal zou Eros zelf ervaren wat hij anderen aandeed. De koning van een groot land had 3 hele mooie dochters. De schoonheid van de jongste, Psyche, was zo mooi dat er in het hele land over werd gesproken. Van heinde en ver kwamen mensen naar hun paleis om een glimp op te vangen van het mooie prinsesje. Sommigen vonden haar zelfs mooier dan de Aphrodite. De mensen aanbaden haar, gaven bloemenoffers (en dat terwijl Aphrodites altaren verwaarloosd werden.)

Voor het meisje zelf betekende die goddelijke verering helemaal geen vreugde, want niemand vond haar meer een gewoon kind en geen een man durfde haar om haar hand te vragen. Toen haar beide zusters getrouwd waren, begon ze zich steeds meer eenzaam en ongelukkig te voelen.

Maar intussen was Aphrodite zo jaloers geworden op Psyche dat zij het Orakel aan Psyches ouders liet bevelen om Psyche naar een eenzame plaats in het gebergte te brengen en dan zouden de goden haar een echtgenoot brengen. Tegelijkertijd gaf Aphrodite haar zoon Eros de opdracht om Psyche verliefd te laten worden op de meest afzichtelijk man die er op aarde rondliep.

Diep bedroefd gehoorzaamden de ouders van Psyche en deden wat hen werd opgedragen door het Orakel. De bruiloftsstoet die Psyche naar het gebergte begeleidde leek meer op een begrafenisstoet want iedereen was zo treurig dat dit moest gebeuren. Maar Psyche wist dat Aphrodite het Orakel had bevolen deze opdracht aan haar ouders te geven en ze verwachtte het ergste.

Toen Psyche helemaal alleen achtergelaten werd in het gebergte kwam Eros om zijn opdracht uit te voeren. Toen hij het beeldschone prinsesje zag raakte hij zo in de war dat hij zichzelf verwondde met één van zijn eigen pijlen. De liefdesgod Eros werd op slag verliefd op Psyche! Hij liet haar door de westenwind dragen naar een vallei, in een paradijs van bloemen en planten. Een grot werd haar woning en haar bed was gemaakt van het zachtste mos die je maar kon bedenken. Nimfen kwamen haar dagelijks verzorgen en ze werd vrienden met de dieren van het bos. Hierdoor verdween de angst bij Psyche.

Als het nacht was, kwam Eros bij haar op bezoek en als Psyche het ruisen van zijn vleugels hoorde, dan was het net alsof de hemel voor haar opende. Psyche werd ook verliefd op Eros! Ze leefde in een roze droom… elke nacht kwam Eros en vlijde zich tegen haar aan en elke morgen voor het ochtendgloren verdween haar mysterieuze geliefde weer.

Psyche wist dat hij een god was en vroeg hem elke keer weer wie hij was maar kreeg hierop geen antwoord. Ze mocht van Eros niet weten wie hij was en ze mocht hem nooit zien. Een lange tijd was Psyche gelukkig maar op een gegeven moment ging ze toch haar familie missen. Toen Eros op een nacht kwam smeekte ze hem om haar zusters eens bij haar te brengen. Dit vond Eros geen goed idee want dan zouden haar zusters zien dat Psyche verliefd was geworden en haar allemaal vragen stellen hierover. Ze zouden Psyche alleen maar nieuwsgieriger maken wat betreft Eros. En ze wist dat als ze Eros ooit een keer zou zien, dan zou hij voor altijd bij haar wegblijven.

Na veel aandringen van Psyche liet Eros zich toch door haar overhalen. En zo kwam het dat de zusters van Psyche naar het gebergte kwamen om haar te bezoeken. En wat Eros vreesde kwam ook uit. De zusters haalde Psyche over om 's nachts een olielampje bij haar zijde te houden. Toen haar zusters Psyche verlieten zette zij die avond een olielamp dicht bij haar. Toen Eros weer kwam en na hun liefdesspel naast haar in slaap viel, stak Psyche het olielampje aan en zag Eros! Zo schrok toen zo van zijn goddelijke schoonheid dat het olielampje dat ze vasthield trilde, zodat er een druppel gloeiende olie op Eros schouder viel. Met een gil van pijn werd hij wakker en verliet Psyche.
Wanhopig zocht Psyche hem overal maar kon hem niet vinden totdat ze uiteindelijk Aphrodite om hulp vroeg. Maar Aphrodite was de ongehoorzaamheid van Eros niet vergeten en was Psyche helemaal niet goed gezind. Dus gaf ze Psyche 3 onmogelijke opdrachten om uit te voeren als boetedoening.

Maar op Eros' bevel hielpen de planten en dieren haar. Ze moest een hoop zaden en graankorrels op soort uitzoeken. Dit deden de mieren voor haar. Ze moest vlokken uit de gouden vacht van kwaadaardige schapen halen. Maar het riet wees haar aan welke boomtakken de vlokken tegen de avond waren blijven hangen, zodat zie die zonder gevaar kon pakken. Ze moest water scheppen uit een waterval van de onderwereld rivier de Styx die bewaakt werd door kwade demonen. De adelaar van Zeus zelf hielp haar door het water in een kruikje op te vangen.

Aphrodite had door dat Psyche was geholpen want dit waren geen opdrachten voor een sterveling. Ondertussen was Eros, die het Psyche inmiddels al had vergeven voor wat ze had gedaan, naar Zeus gegaan en hem gesmeekt om Aphrodite gunstig te stemmen tegenover Psyche. Vertederd door het oprechte verdriet van de verliefde Eros gaf hij aan Psyche de godennectar te drinken zodat zij onsterfelijk werd.

Zeus stelde Aphrodite gerust door haar te vertellen dat haar macht onaantastbaar was en zij legde zich erbij neer. Psyche verkeerde zich voortaan onder de goden.


PALLAS ATHENA

Athene was de Godin van de Wijsheid en Krijgsbeleid, Ze beschermde wetenschap, kunstvaardigheid en ambachten. Athenes boom is de olijfboom welke ze heeft geschapen. Haar vogel is de uil. Athene in het Romeins is Minerva.

Athene werd geboren nog voordat Zeus en Hera getrouwd waren. De aantrekkelijkste (knapste) onder de goddelijke wezens die het heelal bevolkten vond Zeus toen de verstandige Metis die hem vaak goede raad gaf. Zeus wilde graag met haar trouwen maar Metis ontsnapte hem steeds in andere gedaante, totdat ze uiteindelijk opgaf en Zeus' geliefde werd.

Ze was al zwanger toen Moeder Aarde (Gaia) aan Zeus voorspelde dat Metis eerst een meisje zou baren maar wanneer ze weer zwanger werd een zon zou worden geboren die Zeus zijn troon zou ontnemen. Zeus, geschrokken van de voorspelling at Metis toen op.

Niet lang daarna kreeg Zeus verschrikkelijke hoofdpijn. Hij stuurde Hermes naar Hephaistus die de schedel van Zeus openbrak en Athene verscheen toen uit het hoofd van Zeus, volledig uitgerust met helm, speer en schild. Zij was de enige god die Zeus vertrouwde met zijn bliksemschichten. Zij was al net zo wijs als haar moeder Metis en de intelligentste van alle goden.

Athene was één van de drie maagdelijke godinnen (Hestia en Artemis waren ook maagdelijke godinnen) want zij werd nooit verliefd en kreeg nooit kinderen.

Toen Hephaistus haar eens probeerde te verkrachten, kwam zijn zaad neer op haar dij. Athene veegde het zaad van haar dij en het zaad kwam neer op Moeder Aarde en daaruit kwam een kind, een halfslang, half manachtig wezen, Erichthonius genaamd welke werd grootgebracht door Athene.

Ondanks dat ze een volledige wapenuitrusting droeg, was Athene helmaal niet oorlogszuchtig. Oorlogsverdragen boeiden haar meer maar als het erop aan kwam om de stervelingen te helpen dan kon ze fel uithalen en zwaaide ze met de aigis (een met slangen-om-kronkelde geitenvel) en zaaide paniek in het vijandelijke kamp.

Men vertelde dat ze allerlei dingen uitvond om het leven van de mensen te verlichten: de ploeg, de paardentoom, de wagen en het schip. Athene bedacht ook het idee van het houten paard van Troje.

Zij was ook de eerste die de mensen leerde rekenen. Aan sommige vrouwen op aarde leerde Pallas Athena de weefkunst die dan door hen weer aan andere moest worden doorgegeven. Eén van haar leerlingen was Arachne, de dochter van een wolverver in Miletos. Arachne maakte zulk prachtig weefwerk dat ze er om beroemd was. Maar door al die bewondering steeg het Arachne naar haar hoofd (ging ze opscheppen) en ze ontkende dat ze dan maar ook iets van Athene had geleerd. Dat vond Athene natuurlijk niet fijn.

Daarom vermomde Athene zich als een oude vrouw en ging naar Arachne die weer aan het opscheppen was in het bijzijn van andere vrouwen en nimfen. Arachne beweerde veel beter te kunnen weven dat Athene waarop de oude vrouw haar vertelde dat niemand beter kon weven dan Athene. Woedend liet Arachne de oude vrouw weten dat Athene haar uitdaging dan maar eens moest aannemen. Hierop veranderde het oude vrouwtje in Athene en zei: "Hier ben ik!" Arachne zei: "Laten we dan maar meteen beginnen!" En zo kwam het aan op een weefwedstrijd tussen hen.
Toen Athene het weefstuk van Arachne zag, moest ze toegeven dat het mooier was dan de hare en werd daardoor zo jaloers dat ze Arachnes weefstuk, waar ze heel erg haar best op had gedaan, kapotmaakte.

Arachne was hierdoor zo verdrietig dat zij zichzelf ophing met een wollen koord. Athene kreeg hierna toch weer spijt en medelijden met Arachne en veranderde haar in een spin, gedoemd om eeuwig draden te spinnen en webben te weven.
Athene had vele lievelingen onder de stervelingen waaronder:

Perseus, Jason en de Argonauten, Odysseus, Heracles en Bellerophon.

Zij was aanwezig tijdens de Trojaanse oorlog aan de zijde van de Grieken natuurlijk. Ze maakte Ajax gek toen hij Odysseus, Menelaus en Agamemnon wilde vermoorden en ze hielp Odysseus op weg tijdens zijn 10-jarige reis naar huis.


ARES

Ares was de God van de Oorlog en conflicten. De vogel van Ares was de gier. Ares heet in het Romeins Mars en de god Mars was zeer geliefd bij de Romeinen want de Romeinen waren een oorloglustig volk.

De ouders van Ares waren Zeus en Hera. Beiden verafschuwden ze hun zoon Ares om wat hij allemaal deed. Trouwens, de meeste goden vonden Ares maar een vervelende god. In sommige mythen staat dat Ares (de enige zoon van Hera) en zijn tweelingzuster Eris (Godin van de Tweedracht en Strijd) ter wereld kwamen toen Hera een bepaalde soort bloem aanraakte. Hoe de Oude Grieken een bloem konden verwarren met een wraaklustige oorlogsgod is velen nog een raadsel.

Ares is nooit getrouwd geweest, maar had wel drie kinderen met Aphrodite. Ares werd vaak samen gezien met zijn tweelingzuster, Eris, en met zijn tweelingzonen, Phobus (Paniek) en Deimus (Angst). Hades was ook zijn bondgenoot omdat hij er voor zorgde dat Ares veel verloren zielen kreeg om zijn oorlogen te voeren. In de meest bloederige oorlogen werd de god Ares aangeroepen.


ERIS

Eris is de Godin van Tweedacht en Strijd. Zij is de dochter van Zeus en Hera maar net zoals Ares (haar tweelingbroer) werd wel eens verteld dat zij alleen een dochter van Hera was. Doordat Hera een bloem aanraakte werden zij en Ares geboren.

Eris vond het leuk om geruchten te verspreiden die onenigheid voortbracht. De meeste onrust bracht zij als zij voor een bepaald evenement niet was uitgenodigd. Zij zorgde er onder andere voor dat de Trojaanse oorlog begon omdat ze niet was uitgenodigd op het huwelijk van Thetis en Peleus. Eris en Ares kregen de Centauren zo dronken dat ze ruzie begonnen te maken alleen maar omdat Eris en Ares niet uitgenodigd waren op het huwelijk van Peirithous en Hippodameia. Men zegt dat ze een zoon had die Strijd heette.


APOLLO

Apollo was de Zonnegod of ook wel God van de Beschaving en Orde, God van Muziek, God van Poëzie, God van de Wetenschap, God van het Licht, God van de Waarheid en de Genezing.

Kortom: Apollo was voor de Oude Grieken de meest belangrijke Griekse god dan alle goden. De dolfijn was zijn dier en zijn vogel was de kraai en waren heilig voor hem met nog vele andere dieren. Zijn boom is de laurier.

Apollo is de zoon van Zeus en Leto (dochter van de Titanen Coeus en Phoebe). Hij werd geboren op het eiland Delos met behulp van zijn negen dagen oudere zuster Artemis, Godin van de Maan en de Jacht, die zijn tweelingzuster was.
Apollo was nooit getrouwd maar had vele minnaressen en had vele kinderen bij hen. Aphissus van Dryope, Philamemon van Chione, Corybantes van Thalia, Mospus van Manto, Miletus van Aria, Aristaeus van Cyrene, Asclepius van Cronis en Linus van Psamanthe.

Apollo was ook de eerste god die verliefd werd op zijn eigen sekse, een mooie jonge Spartaanse prins die Hyacinthus heette. Hyacinthus werd gedood door Zephyrus (de Westen Wind), die ook verliefd op hem was.
Apollo en zijn zuster Artemis waren erg beschermend voor hun moeder Leto en verdedigden haar vaak.

Toen een vrouw genaamd Niobe aan het opscheppen was over het feit dat ze meer kinderen had dan Leto, vermoorden Apollo en Artemis bijna al haar kinderen op 2 kinderen na.
Toen Tityus hun moeder bijna verkrachtte, hebben Apollo en Artemis hem ook gedood.

Apollo was ook een genezer. Hij leerde de mensen medicijnen te gebruiken en vaak genas hij de zieken. Maar diegene die in de steden woonde die Apollo haatte, daar zond hij allerlei plagen naartoe.

Apollo was ook de God van de Waarheid en Voorspelling. Van onrechtvaardigheid wilde hij niets weten. Zijn Orakel in Delphi was een plaats waar mensen naar toegingen om raad te vragen. Zijn woorden werden vertaald door een priesteres die op laurierbladen kauwde, zittend op een drievoet, boven een rotsspleet. De aarddampen die uit de rotsspleet opstegen, ademende ze daarbij in. De priesteres raakte dan in een trance en brabbelde dingen die dan weer vertaald werden door priesters.


ARTHEMIS

Artemis was de Godin van de Maan en de Jacht, de Beschermvrouwe van de Jeugd. Alle wilde dieren, met name het hert, waren heilig voor haar. Artemis boom is de cipres. Ze bezat een zilveren boog en pijlen, die Hephaistus voor haar had gemaakt, waarmee ze nooit miste als ze schoot. Ook was zijn de beschermelinge van vrouwen, verdedigde ze in het kwaad en stond hun bij in de uren van hun bevalling. Ook beschermde zij alle kleine kinderen totdat ze groot werden.

Zij werd voornamelijk vereerd door de jonge Spartanen die in haar lichamelijke hardheid (zij was zeer sportief en gehard door haar leven in de vrije natuur). Bij het feest van hun volwassenheid werden de jonge Spartanen bij haar altaar tot bloedens toe gegeseld (met een zweep of stok geslagen). De jongens stelden er zoveel eer in dat ze de geselingen zo lang mogelijk probeerden te verdragen! Haar Romeinse naam is Diana.

Artemis is de dochter van Zeus en Leto en is de tweelingzuster van Apollo. Zij, net zoals Apollo, werd geboren op Delos. Artemis is een van de maagdelijke godinnen en had nooit een minnaar dus had ook geen kinderen en was zeer kuis. Deze maagdelijkheid vereiste ze ook van haar metgezellen. Artemis vertoefde zich vaak onder de Nimfen.

In een mythe wordt beschreven dat één van die Nimfen, Callisto, door Zeus verleid werd en hem een kind schonk. Toen veranderde Artemis haar in een berin en zond haar jachthonden op haar af. Callisto werd gered door Zeus. Hij plaatste haar aan de hemel als sterrenbeeld: de Grote Beer en hun zoon werd later, na vele lotgevallen aan de hemel geplaatst als de Kleine Beer.
In een andere mythe zag Aktaion Artemis naakt baden. In haar woede veranderde ze hem in een hert en joeg toen zijn eigen honden op hem af die hem toen verscheurden.
In weer een andere mythe doodde ze bijna alle kinderen van Niobe, op 2 na, samen met haar broer Apollo.


DIONYSUS

Dionysus is de God van Wijn, Plezier en Dans. Zijn naam betekent eigenlijk "twee keer geboren" of "kind van de dubbele deur". Vele steden vierden in zijn naam hun uitbundige feesten, waarbij veel gedronken, gedanst en gevreeën werd. De Romeinse naam van Dionysus is Bachhus.

Dionysus is de zoon van Zeus en Semele (een kleindochter van Aphrodite). Maar er bestaat een mythe waarin Persephone zijn moeder was. Toen Hera erachter kwam dat Zeus een liefdesaffaire had met Semele en Hera wist dat zij het kind van Zeus droeg, haalde ze Semele over om Zeus te vragen in zijn ware gedaante te verschijnen. Bij het aanzien van Zeus' ware gedaante verbrandde Semele onmiddellijk en baarde zij haar ongeboren kind. Hierop naaide Hermes het kind, Dionysus dus, in de dij van Zeus, om het daar te laten volgroeien.

3 maanden later kwam Dionysus ter wereld. Ondanks dat Dionysus eigenlijk een halfgod is (Semele was een sterveling), werd Dionysus toch een god omdat hij 3 maanden in de dij van Zeus had gezeten en dus zo de goddelijke kracht had. In het begin werd Dionysus door de zuster van Semele, genaamd Ino, opgevoed.

Toen Hera erachter kwam heeft ze Ino en haar gezin ten gronde gericht en liet Zeus de kleine Dionysus door Hermes naar de bergnimfen brengen. De nimfen verzorgden hem en leerden hem de geheimen van de natuur. Toen hij volwassen werd, plantte Dionysus zijn eerste wijnstok en bedwelmde hij zichzelf en de nimfen met het vocht dat uit de vruchten werd geperst (Wijn). Ook leerde hij de mensen de wijnstokken te planten die verzot werden op de drank.


© Piet/er Bult (vertaeling)