Kom Atir kom
 
Naar En route         La Trimouille   (Marseille en Parijs)   La Trimouille
Naar Reisverslag                              Marseille   -  Parijs
Home


Kom Atir kom

Op één van mijn zondagse trektochten over het WereldWijdeWeb kwam ik op een druilerige zondagmorgen een artikeltje tegen over de presentatie van een nieuw verschenen boek 'Kom Atir kom' van schrijfster (en beeldhouwster) Agnita de Ranitz. Vanuit mijn ruime ervaring met camperreizen raakte de flaptekst met een routekaart mij en ging ik op zoek naar meer informatie over deze bijzondere (voet)reis van de eerste giraffe op Franse bodem. Die reis ging in 1827 vanuit de haven van Marseille per voettocht naar de privé tuin annex dierentuin van koning Charles X, in hartje Parijs.

Nieuwsgierig geworden, zocht ik o.a. naar enkele recensies over dit boek. Dat was niet moeilijk en ik maakte spontaan zelfs een afspraak in levende lijve met één van de vele recensie-schrijfsters. Het komt namelijk maar al te vaak voor dat recensies worden geschreven door familie, vrienden, bekenden en trollen. Dat bleek in dit geval zeker niet het geval. Na een drietal personen te hebben gepolst was het mij wel duidelijk met iets speciaals vandoen te hebben, een speciaal boek, een speciale gebeurtenis en een speciale auteur.

Het boek kreeg mij inderdaad stevig te pakken. Nadat het geschenk, een driejarige giraffe, van de pasja van Egypte aan koning Charles X van Frankrijk, per Sardijnse brigantijn (tweemaster zeilboot, 'I due fratelli'; De twee gebroeders) in Marseille is aangekomen, volgt de lange voettocht, samen met nog wat dieren, van 880 km door het Franse land, de steden en de vele dorpen. Na de wandeling van 42 dagen (d.i. gemiddeld 21 km/dag), met de vele belevenissen onderweg, volgt ten slotte een groots onthaal in Parijs.
Het éne hoofdstuk in het boek wordt de beleving beschreven vanuit de eerbiedwaardige zoöloog, monsieur Etienne Geoffroy Saint-Hilaire en om-en-om het volgende hoofdstuk vanuit de beleving van de Soedanese jongeman Atir, hulpverzorger van de giraffe.

De schrijfster heeft erg veel en gedegen historisch onderzoek gedaan. Hier en daar voegt zij, overigens net als veel van haar Franse collega's, een bescheiden eigen interpretatie toe zoals de naam van de giraffe (Zarafa) al ten tijde van de reis te gebruiken, terwijl die naam feitelijk pas in 1998 voor het eerst aan deze giraffe werd gegeven. Achterin het boek is ruim voorzien in het geven van geraadpleegde bronnen en worden per hoofdstuk korte toelichtingen gegeven bij sommige personen, woorden en begrippen.

Voor mij persoonlijk vond ik het routekaartje met de vele plaatsaanduidingen een leuk cadeautje in het boek. Al direct vatte ik het plan op om die route ooit zelf eens te willen gaan rijden in mijn eenvoudige buscamper. Uit e-mailcontact met de schrijfster en tot overmaat van mijn plezier, zou spoedig een speciale reisgids van die route in boekvorm verschijnen, zo bleek. Die reisgids heb ik uiteraard ogenblikkelijk besteld en inmiddels ontvangen van uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks in Maassluis.

Intussen heb ik er - als het ware - een project van gemaakt en na een kleine beurt van mijn auto was ik van plan om op 16, 17 of 18 augustus 2021 van mijn huis in La Trimouille te vertrekken naar het eigenlijke startpunt, de haven van Marseille. Eerst vanwege de hitte, bosbranden en afgesloten wegen in het zuiden, toen wegens familie-omstandigheden, heb ik mijn 'giraffereis' uitgesteld en staat nu gepland in mei of juni 2022.

Zie hier het verloop van mijn campertocht 'En route' van La Trimouille naar Marseille, van Marseille naar Parijs en van Parijs terug naar mijn t/huis in La Trimouille. Totaal plm. 2.000 km in (verwacht) plm. twee weken.
Of volg hier het 'Reisverslag' van mijn reis van plm. 880 km, met belevenissen van Marseille naar Parijs.

 
© Piet/er Bult (jul / aug 2021)