Auto 

Terug naar Emigratie
Terug naar Ziektekosten
Naar: Rijbewijs
Home


Half jaar
In verband met de lange afstanden en een niet al te best Openbaar Vervoer is in Frankrijk een auto -bijna- onontbeerlijk. Als je naar Frankrijk bent geëmigreerd mag je in Frankrijk eigenlijk nog maximaal zes maanden in je auto met NL kenteken rondrijden. Over het algemeen is daar overigens geen strikte controle op en ik weet niet van een mogelijke sanctie bij overtreding. In dat halfjaar kun je je auto importeren, of in LDF een auto met Frans kenteken kopen. Ik heb ongeveer een heel jaar echt m'n best gedaan om een auto met Frans kenteken te kopen. Zowel bij particulier als bij garages viel dat nog helemaal niet mee. Het kan -natuurlijk- mij persoonlijk betreffen maar blijkbaar hebben veel Fransen moeite om een auto aan een onbekende 'buitenlander' te verkopen, en helemaal als die de taal niet spreekt. Uiteindelijk heb ik dan gekozen voor importeren van mijn auto uit Nederland naar Frankrijk.

Formaltiteiten
Om je Nl auto in LDF te importeren heb je gewoonlijk de originele aanschafnota van de auto in Nederland nodig. Vervolgens heb je een 'Certificat de Conformité' van de importeur nodig. Dit document is via een Franse dealer of bij het hoofdkantoor van het merk in Frankrijk te koop voor het -soms forse- bedrag van plm. € 100 tot € 300. Indien de laatste APK in NL langer dan een halfjaar is geleden is een keuring bij een Frans CT (Controle Technique) keuringstation verplicht. Kosten plm. € 60. Met deze formulieren ga je naar een belastingkantoor (les Impôts) voor een Quitus Fiscal. Dit is een bewijs dat de TVA (BTW) is voldaan. Uiteraard heb je een identiteitsbewijs, het originele NL kentekenbewijs en een bewijs (bijv. recente factuur van elektrischiteitsbedrijf op jouw naam) nodig om aan te tonen dat je in LDF woont.

(Sous) Prefecture
Tot november 2017 kon je voor de aanvraag van een kenteken terecht bij de (sous) prefecture. Per november 2017 worden tenaamstelling, carte grise en rijbewijzen centraal en uitsluitend online afgehandeld in Nantes, bij het ANTS (Agence Nationale des Titres Sécurisés). Nadat alle documenten in orde zijn bevonden volgt dan de feitelijke aanvraag voor de Carte Grise (kentekenbewijs). Daarvoor moet nog wel even een bedrag van plm. € 100 tot soms wel € 500 worden afgerekend afhankelijk van de regio en de CV-Fiscal. Voor mijn Citroën Jumper bedrijfsbus (2011), 7 CV betaalde ik in de Vienne (dep. 86) plm. € 325. Na ongeveer 10 dagen wordt het kentekenbewijs (Carte Grise) je per aangetekende post toegestuurd.

De Platen
Met die Carte Grise kun je naar een garagebedrijf dat ook kentekenplaten (plaques d'immatriculation) mag/kan maken. Zo nodig maak je een afspraak maar voor deze kleine klus kun je meestal ook zonder afspraak wel terecht. Op vertoon van je Carte Grise kun je een keuze maken van de laatste mode uit een serie van kentekenplaten en worden de door jouw gekozen platen terstond gemaakt. Indien gewenst worden ze ook direct door een monteur aan je auto gemonteerd. Totaal bedrag plm. € 50.

Verzekering
Nu het Franse kenteken van je auto helemaal is geregeld wordt het tijd om ook de verzekering over te schrijven op het nieuwe kenteken want...  Na je emigratie uit NL wordt de verzekering van je auto meestal al na 1 maand stopgezet door je NL'se verzekeraar. Afhankelijk van de verzekerings maatschappij kun je vaak nog een verlenging krijgen tot maximaal drie maanden. In LDF gaat het net zo maar dan andersom. De Franse verzekeraar verzekert liever geen auto met een NL-kenteken. Met pijn en moeite krijg je het overigens vaak wel voor een paar maanden voorelkaar. In grote lijnen zijn de verzekeringen van een auto redelijk vergelijkbaar tussen NL en LDF. In LDF is de premie vaak iets lager maar gaat de bonusregeling maar tot maximaal 50 procent. Wel zijn de mogelijkheden van verzekeren in Frankrijk wat uitgebreider dan in NL. Je kunt bijna per onderdeel wel of niet meeverzekeren. Vooral een wat oudere auto is in LDF redelijk goedkoop te verzekeren.

Auto bij tweede woning
Hoewel er -ook door zgn. specialisten- veel onjuistheden worden verspreid, is het ook voor de bezitter van een tweede huis in Frankrijk zinvol om een eigen auto bij die woning te hebben. Heen en terug van NL naar LDF visa versa vliegen is vaak goedkoper dan met eigen auto op en neer te reizen. Veelal wordt het bezit van een auto met Frans kenteken als frauduleus bestempeld omdat men -onterecht- meent geen domicilie in LDF te hebben. Niets is minder waar voor de tweede huizen bezitter. Zie hiervoor ook mijn item over Waar woon ik en een speciaal artikel hierover op Mondi. Voor het hebben van een auto in LDF kijk eens in de enige echte Franse wet die daar over gaat: Article R322-1 van de Code de la Route. En met die Franse wet heeft -de Belastingdienst van- NL helemaal niets te maken.


NB: Net als in Nederland worden veel namen, procedures en formulieren regelmatig gewijzigd. Vraag voor de juiste formulieren en laatste versie altijd -vooraf- info bij de betreffende instantie. Formulieren in Frankrijk zijn vaak van een standaard Cerfa formaat (Centre d'Enregistrement et de Révision des Formulaires Administratifs) en gewoonlijk via internet te downloaden (télécharger).


Naar: Rijbewijs