Begraven of cremeren

Terug naar Overige ervaringen
Terug naar Emigratie
Home


Casus: Begraven of cremeren in Frankrijk 

De eerste formaliteiten bij overlijden in LDF

Vaak is het de eigen huisarts of dienstdoende spoedarts bij overlijden die de dood vaststelt.
Zoek anders -via de Mairie- een andere dokter en voor spoedgevallen (un médecin de garde).
Bij overlijden in een ziekenhuis, kliniek of bejaardentehuis is een arts van de instelling verantwoordelijk voor het vaststellen van de dood.

De arts zal de dood moeten vaststellen en in een document vastleggen: De verklaring van overlijden (Certificat de décès of een kopie van d'Acte de décès).
Bij ongeval, zelfmoord of andere specifieke gevallen is tevens aangifte bij de politie (gendarmerie) noodzakelijk. De politie stelt dan een proces verbaal (PV) op van hun bevindingen.

Afhankelijk van de plaats van overlijden wordt de aangifte ter plaatse al dan niet door de gezinsleden gedaan. De betekening van overlijden moet binnen 24 uur (1 werkdag) na het overlijden plaatsvinden bij de plaatselijke Mairie.

De verklaring van het gemeentehuis
Bij overlijden in een ziekenhuis of bejaardenhuis zorgt de betreffende instelling voor de -gratis- aangifte.
Voor een overlijden thuis, moet binnen 24 uur (met uitzondering van weekend of feestdagen) aangifte van overlijden worden gedaan bij het gemeentehuis (Mairie) van de plaats van overlijden. Denk aan het eigen ID (paspoort of rijbewijs) en andere ter zake doende gegevens.
Vraag een internationale overlijdensakte (certificat de décès international) en meerdere kopiën daarvan.

Binnen 7 dagen
Binnen een week na het overlijden brengt u de bankinstelling/en op de hoogte. Banken, financiële diensten, spaarbanken. Alle rekeningen worden geblokkeerd, behalve een gezamenlijke en/of rekening/en.
De bank zal betalingen blijven verrichten of cheques salderen, waarvan de opdracht vóór het overlijden is gegeven. Spaarboekjes en andere bankproducten (Livret A, Livret Développement Durable, Livret d'Epargne Populaire, etc.) zullen worden afgesloten en de saldi zullen z.s.m. worden verdeeld onder de erfgenamen.

Let op: Ook het saldo van een spaarrekening (livret d'épargne) komt - zonder nadere kennisgeving - in aanmerking voor eventuele betalingen aan derden evenals het saldo van een gezamelijke en/of rekening.
De helft van het op de dag van overlijden geregistreerde saldo van een gezamelijke rekening wordt, volgens wettelijke regels, in de boedel opgenomen.

Indien de overledene nog werkzaam was, zal contact moeten worden opgenomen met de werkgever en vervolgens de betaling te vragen van de verschuldigde sommen zoals loon, onkostenvergoeding, enz.
Dit kan een gelegenheid zijn om na te gaan of, in geval van overlijden, de aanvullende pensioenregeling voorziet in uitkeringen (pensioen voor de echtgenoot of kinderen, begrafeniskosten, enz.
Indien de overledene kostwinner was, is het zaak om z.s.m. de eigen ziektekosten te regelen (CPAM).
Voor innen of verrekening van mogelijke verzekeringspenningen en pensioen/en, moet aangifte bij die verzekering/en worden gedaan.
Vergeet niet de ouderdoms- of invaliditeitspensioenen, evenals andere mogelijke uitkeringsinstanties in kennis te stellen.

Binnen een maand
Na de begraving of crematie zijn mogelijk de volgende aandachtsgebieden vereist binnen een maand: huisvesting, gas, water, elektrisch, telefoon, internet en allerlei abonnementen.
Indien de overledene de eigenaar was (mogelijk van meerdere panden), informeer dan de curator en eventuele huurders. Dit is ook het moment om de thuis-, auto- en zorgverzekering e.d. indien nodig op te zeggen.

Afhankelijk van de situatie moet de CnAF (la Caisse nationale des Allocations Familiales), een soort van bijstandsinstelling, in staat worden gesteld om door middel van gezinstoelagen geherwaardeerde huisvestingstoelagen (inkomensverlies als gevolg van een lager salaris) te ondersteunen. Laat u zo nodig bijstaan door een maatschappelijk werker van de gemeente (vraag bij de Mairie).

Informeer de belastingen en evt. uitstaande leningen.

Binnen een halfjaar
De meest voorkomende vorm is de boedelaangifte bij de fiscus. Het is niet verplicht in gevallen waarin de erflater geen goederen heeft, of indien de erfopvolging rechtstreeks is (rechtstreekse nakomelingen, rechtstreekse bloedverwanten in opgaande lijn, echtgeno(o)t(e) of partner (specifiek geval van PACS / samenlevingscontract). Het vermogen moet dan minder dan vijftigduizend euro bedragen, met uitzondering van een schenking tijdens zijn leven of een niet gedeclareerde manuele schenking. Voor de andere rechthebbenden wordt de drempel verlaagd tot drieduizend euro waarboven aangifte- en successierechten moeten worden betaald.

Indien de overledene eigenaar was van een voertuig, denk er dan aan om bij het ANTS het kentekenbewijs te wijzigen indien de auto in het bezit blijft van een bloedverwant in opgaande lijn of van een echtgenoot.

Voor de sociale zekerheid, indien dit het geval is, een aanvraag tot persoonlijke inschrijving indienen (in het geval van een kind jonger dan de meerderjarigheidsleeftijd dat nog onder het plan van één van zijn ouders valt, echtgenoot die onder hetzelfde nummer verbonden is...).

Voor bankrekeningen, als uw echtpaar een gezamenlijke rekening had, vraag dan de overstap naar een rekening alleen op uw eigen naam (altijd in het geval van een overlijden met een weduwe echtgenoot).

Soms raakt een familie verscheurd. In dat geval is het -soms- mogelijk om de woning van de overledene te laten verzegelen. Aanvraag bij de griffie van het gerecht van eerste aanleg van de woonplaats van de overleden persoon.

Met praktisch alle vragen kunt u terecht bij het gemeentehuis (Mairie, resp. Hôtel de Ville)

***

Rapport / Demander à la Mairie               Melden / Vragen bij de Mairie
Preuve de décès (Fr/Nl/Eng)                    Overlijdensakte (Fr/Nl/Eng)

                                                Kosten
--------------------------------------------------------------------
Si nécessaire                                  €         Gemiddeld noodzakelijk
--------------------------------------------------------------------
Simple toilette                              50         Eenvoudige opmaak
Soins de conservation                150         Balsemen
Séjour en chambre funéraire         0          Baarkamer
4 porteurs                                  300          4 Dragers
Culte                                          100         Spreker
Fleurs                                           30         Bloemen
Parution dans la presse               100        Advertentie
Formalités et démarches               50        Formaliteiten en aanvragen
Maître de cérémonie                   100        Begrafenis-begeleider
Faire-parts et cartes de visite        90        Uitnodigingen

Cercueil ou boîte                        400        Kist of doos
Mise en Bière                               50        Afleggen
Frais de crémation                      450        Crematiekosten
Urne funéraire                              30        Urn
Transport (base 200 kms A/R)   100        Lijkwagen, 200 km
Organisation, pompes funèbres  300        Begrafenis-ondernemer
Imprévues ou extras                    200       Onvoorzien of extra's
                                    ----------------------
                                    Total  € 2.500  Totaal
                                    ===============

Een résumé van formaliteiten en aanvragen vind je hier.