Rijbewijs  

Terug naar Emigratie
Terug naar Auto
Naar: Overige ervaringen
Home


Geldigheid
Zowel het Nederlandse als het Franse (12 punten) rijbewijs is in heel Europa (en ver daarbuiten) geldig. Nadat je permanent in Frankrijk woont hoef je het Nederlandse rijbewijs niet eerder om te ruilen voor een Frans Permis de Conduire, dan tegen de tijd dat het verlopen raakt. Bij remigratie terug van Frankrijk naar Nederland geldt dit evenzo.

Omruilen
Het omruilen van een NL's 'Rijbewijs' voor een Franse 'Permis de conduire' kost niet meer dan drie foto's en een voldoende gefrankeerde retourenveloppe. De foto's mogen in een foto-automaat zijn gemaakt. Tot november 2017 kon dat omruilen per departement bij een (sous) prefecture. Per november 2017 kan het aanvragen alleen nog online bij het ANTS (Agence Nationale des Titres Sécurisés). Als je het Rijbewijs gaat  omruilen voor een Permis de Conduire, dan vind je hier de procedure en benodigde formulieren.

Verplichting
Het mag wel maar gewoonlijk is het niet nodig om je geldig Nederlands rijbewijs direct bij emigratie om te ruilen voor een Franse versie. Bij het schuldig zijn aan een verkeersongeval waarbij punten gesaldeerd zouden moeten worden kan de Franse politie (gendarme) je evenwel een verplichting opleggen om een Frans rijbewijs aan te vragen ten einde die punten op je rijbewijs te kunnen salderen.

Voorlopig
Een beginnende bestuurder, te herkennen aan de 'A' sticker achterop een auto, krijgt eerst een voorlopig rijbewijs en met een 'waarde' van zes i.p.v. de gewone twaalf punten. Na verlies van alle twaalf punten op een gewoon rijbewijs, krijg je daarna eerst ook een voorlopig rijbewijs terug met slechts zes punten.

Punten
Het gewone Franse rijbewijs (Permis de conduire) kent in alle maagdelijkheid twaalf punten. Voor allerlei verkeersovertredingen kun je punten verliezen. Bij bijv. een lichte snelheidsovertreding kost dat al gauw één (tot max. 20km/h te snel) of twee (tot max.30km/h te snel) punten. Bij een samengestelde overtreding kost het maximaal acht punten per gebeurtenis. Door over een langere periode geen overtreding te begaan kun je jaarlijks een paar verloren punten terug verdienen. Middels het volgen van een cursus (Stage de Récuperation) kun je punten terug verdienen.
Controleer hier het saldo van je Franse rijbewijs.

NB: Net als in Nederland worden veel namen, procedures en formulieren regelmatig gewijzigd. Vraag voor de juiste formulieren en laatste versie altijd -vooraf- info bij de betreffende instantie. Formulieren in Frankrijk zijn vaak van een standaard Cerfa formaat (Centre d'Enregistrement et de Révision des Formulaires Administratifs) en gewoonlijk via internet te downloaden (télécharger).


Naar: Overige ervaringen