Handicap van de specialist

Terug naar Essays
Terug naar Nederlands
Home


Handicap van de specialist

'De theologie zit mij danig in de weg' zei een Drentse dominee eens tegen mij tijdens ons 'schrippen' voor de 'Biebel in et Stellingwarfs'. Hij was met een eigen vertaling bezig maar dat lukte eigenlijk niet zo best. We hebben samen wel een uur aan de telefoon gezeten en overlegden problemen die voor de één geen maar voor de ander een groot probleem waren.

Het gebeurt nogal eens dat een specialist door zijn rijke kennis en ervaring maar moeilijk onderscheid kan maken in - voor mensen zonder die kennis - belangrijke en minder belangrijke zaken. Vraag een metselaar wat hij van een huis vindt en negen van de tien keer zal hij de woning ophemelen of afkraken op bijna alleen wat zijn ogen van de gestapelde stenen vinden. Het zelfde geldt voor de rietdekker, de schilder, de verwarmingsmonteur, enz.

Gelukkig kunnen we voor zaken als het kopen van een huis een deskundige inschakelen en gelukkig hebben we voor al het overige 'de vrouw'. Bij twijfel zal een autoverkoper een mannelijke klant altijd adviseren bij het volgende bezoek zijn vrouw mee te nemen. Waar de man vooral kijkt naar allerlei snufjes en technische details heeft de vrouw een veel grotere portie intuïtie en gevoel en maakt haar keuze vanwege de kleur, of de stoelen lekker zitten en goed schoon te houden zijn en of kofferbak voldoende ruimte biedt aan buggy en boodschappen. Of het nu om een nieuwe woning of een auto gaat, het moet gewoon lekker klikken, los van alle technische details.

De omgekeerde handicap komt ook voor. Als specialist merk je afwijkingen - naar je eigen norm - meestal snel op in zaken op jouw terrein. Als je die afwijking vaak tegenkomt gaat-ie hoe langer, hoe minder opvallen. Zaken vallen ook op als je je plotseling in een heel ander specialisme begeeft. Vooral columnisten zijn er sterk in. Of ze maken iets in hun vertrouwde omgeving heel groot, of zaken die jij als specialist al lang heel gewoon vindt vallen hen op omdat ze zelf nieuw zijn in dat domein.

Al deze verschijnselen zijn vaak 'de handicap van de specialist'.


© Piet/er Bult