De Franse slag

Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home


Uit de bundel 'Een mooie boules'

De Franse slag

Helaas roept de titel van dit stukje bij veel mensen waarschijnlijk een wat negatieve klank op. Vaak wordt er iets mee bedoeld in de trant van: niet degelijk, niet grondig, onnauwkeurig, slordig, half werk.

Sinds enige tijd heb ik plotseling erg veel te maken met die Franse slag en kan je vertellen dat ik het eigenlijk helemaal niet eens ben met die negatieve uitleg. Tijdens n van mijn vele rondreizen door het Franse land kwam ik onbedoeld en overhaast in een ziekenhuis terecht voor twee stevige operaties. Die operaties zijn door een stel Franse cardiologen juist wl degelijk, juist wl grondig, juist wl nauwkeurig en dus zeker niet slordig uitgevoerd. En er is ook zeker geen half werk geleverd.

Ongeveer een half jaar eerder was ik door een Nederlandse cardioloog nog gerustgesteld vanwege heftige hartklachten. Dan verwacht je dus niet dat je even later twee zware operaties moet ondergaan. Wat nou, Franse slag! Tegenwoordig gebruik ik de uitdrukking dan ook liever andersom. Als ik een perfecte boule gooi dan heb ik dat met de Franse slag gedaan. Raakt mijn worp kant noch wal, dan noem ik dat een Nederlandse bal.

Nadat ik nu voor de zoveelste keer onder de indruk ben gekomen van die positieve Franse slag, heb ik tevens besloten daar meer en vaker gebruik van te willen maken. Sinds een paar maanden ben ik dan ook ingezetene van het heerlijke en nog zeer autentieke Franse dorp, La Trimouille (Vienne, 86). Een dorpje met een rijke historie dat vanaf het ontstaan in de elfde eeuw behoorlijk is gedocumenteerd.

Hier speel ik nu dagelijks een aantal uren mijn geliefde sport, het petanque. Hoewel we dat woordje 'sport' hier lokaal misschien wel met een korreltje zout moeten nemen. De beleving van het spel staat hier bovenaan en het meetlint komt er dan ook zelden aan te pas. Als het met het blote oog gezien niet is verbeterd, dan is het dus niet verbeterd. 'Basta! Allez!' En gewonnen of verloren, na afloop gaat altijd de fles rond. Iedere dag volop genieten van de Franse slag, dat is dus mijn nieuwe bezigheid.


Piet/er Bult