Keuze

Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home


Uit de bundel 'Een mooie boules':

Keuze

Het is zondagmorgen, half tien. Tijd om naar de kerk te gaan, familie te bezoeken, een heerlijke wandeling te maken of gewoon nog een uurtje in bed te blijven liggen.

Een paar weken geleden heb ik evenwel de keuze gemaakt om mij op deze zondag, samen met een nieuwe spelvriendin, op te geven voor mijn eerste echte wedstrijd. Een tournooi georganiseerd door onze eigen club de Vledderboules en onder de vlag van de NJBB. Voor een groentje als ik allemaal nieuw en dus allemaal spannend. En ik zit met heel veel vragen. Ben ik na nog maar drie maanden ervaring in deze sport al toe aan een grote wedstrijd? Heb ik mij wel voldoende voorbereid? Ken ik de spelregels al goed genoeg, en het spel van mijn partner, en zij dat van mij? Nou..., nee dus.

Al bij de inschrijving gaat het vreselijk mis. Er moet inleggeld worden betaald en zoals wel vaker bij korte uitstapjes heb ik geen cent of creditcard op zak. Gelukkig vind ik in mijn auto nog een rondzwervend eurobriefje. Probleem opgelost. Zo zal ik deze zondag nog veel problemen op moeten zien te lossen, waarvan ik bij het opstaan vanmorgen nog geen weet had. Na de inschrijving heb ik mij bij de dames van de kantinedienst gemeld met de vraag vandaag op de lat te mogen consumeren. Alweer een zorg minder.

De vijf verschillende partijen verliepen boven verwachting. Niet in de laatste plaats door het sterke spel van mijn partner met veel ervaring. Voor het eerst zag ik ook echte wedstrijdspelers een echte wedstrijd spelen. Bij een groot deel van de spelers leek het af en toe wel op een reŁnie. Een enkeling leek mij een broodspeler die uitsluitend voor de hoofdprijs was afgereisd. In mijn ogen best sterk spelend maar af en toe ook weinig professioneel bij een misser. Ook dat blijkt een stuk charme in deze sport.

Nee, de wedstrijdleiding heeft mijn partner en mij geen prijs toe kunnen kennen en dus geen vette of juist vetarme vleesprijs voor ons. Maar met de olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen', hebben wij met veertig teams uit het noordelijk halfrond van Nederland een heerlijke sportmiddag beleefd op de zonovergoten banen in Vledder.


© Piet/er Bult