Magie

Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home


Uit de bundel 'Een mooie boules':

Magie

Het viel mij als nieuwkomer in deze sport op dat het spelen van petanque in een aantal opzichten is te vergelijken met een magisch ritueel uit de hekserij. De rituelen kennen deels een vaste opzet, waarbinnen vaak een eigen invulling wordt aangebracht. Een ritueel begint gewoonlijk met het trekken van de magische cirkel (werpcirkel) en het elkaar toewensen van een prettige en sportieve partij (aanroepen van de magie).

Met behulp van de cirkel wordt een omgeving gecreŽerd waarbinnen de heks (speler) zich afschermt voor negatieve krachten van buitenaf en het ritueel aldaar verder kan uitvoeren. De cirkel wordt dan ook gezien als een plek waarin de opgewekte krachten zich kunnen bundelen en versterken (concentratie), omdat zij binnen de ruimte van de cirkel gevangen blijven tot zij gericht worden vrijgelaten (werpen). Binnen de cirkel vindt het eigenlijke ritueel plaats. Na afloop van het ritueel wordt de cirkel weer geopend, afgebroken en verlaten.

Kortgeleden maakte ik gebruik van deze wetenschap. Te beginnen in het oosten tekende ik met de klok mee een werpcirkel. Die ontdeed ik van kwade elementen door met mijn ballendoekje zorgvuldig de cirkel te schuieren. Nadat ik ook mijn drie boules uitvoerig had gereinigd, legde ik het doekje aan de oostzijde, bij het begin en tevens het einde van de cirkel. Tot mijn stomme verbazing wierp ik drie perfecte carreaux achter elkaar. Met de schrik in mijn benen heb ik de cirkel ritueel geopend en afgebroken en mijn boules met de eerbiedigheid van een monnik teruggelegd in het zacht van mijn beukenhouten kistje. Totaal ontdaan ben ik naar huis gefietst en op de bank in een diepe, diepe slaap gevallen.

Rituelen worden in de hekserij vooral uitgevoerd tijdens de acht jaarfeesten. Vier van deze feesten vallen samen met het begin van de seizoenen. Bijna iedere JdB-vereniging organiseert wel een voorjaars-, een midzomer-, een herfst-, een midwintertoernooi en nog een stuk of vier andere toernooien. Toeval..?

Een ander ritueel is de 'koek-en-zopie'-ceremonie. Hierbij worden door heksen in de coven (kantine) voedsel en drank gedeeld. Dit ritueel is bedoeld om je weer te gronden, je weer met beide benen op de grond te laten staan. Volgende week zal ik toch eens opletten of er misschien ook echte heksen bij onze club spelen...


© Piet/er Bult