Remblokken

Terug naar Sceptics
Home


Uit: Mijn Franse tijd

Remblokken

Tijdens mijn bezoek in NL (Leeuwarden, juli 2019) ging er plotseling een mij onbekend lampje branden, op het dashboard van mijn Citroën (ctte). Tja, wat doe je dan? Ik ging even langs de Citroën dealer in Leeuwarden (
Wensink v/h Dijkstra) en begreep al ras dat het lampje op het dashboard, uit de kwaliteit van de olie(?) heeft gemeten dat, er een 40.000km beurt uitgevoerd zou moeten worden. Kosten (offerte) van deze beurt, bij Citroën dealer Wensink in Leeuwarden: € 550. Een afspraak was gauw gemaakt.
(Basisbeurt Economy C5, C6, C8, CX, etc. € 195, volgens website Citroën NL)

Tot en met de remvloeistof werd vervangen, bleek op de factuur. Enkele weken daarna was ik weer thuis in mijn woonplaats, La Trimouille in Frankrijk, en moest mijn Citroën naar de CT (NL: APK). Pats boem! Afgekeurd ! Hoe kan dat nou, net na een grote beurt bij Citroën dealer Wensink in Leeuwarden? Nou, de remblokken, vooral rechts-achter, bleken totaal versleten, volgens de Franse keurmeester, met minder dan 2mm remmateriaal...

Remblok-ra
Na reparatie door een lokale garage werd mijn Citroën fourgon alsnog goegekeurd. Natuurlijk deed ik van het voorval even kond aan Citroën Wensink in Leeuwarden. Omgaande kreeg ik bericht van Wensink dat hun monteur (ook APK keurmeester) niet had waargenomen dat de remblokken zouden zijn versleten en of het mogelijk zou zijn om er een foto van toe te sturen. Zoals beloofd, en samen met een vertaling van de toelichting van de afkeuring, een paar foto's opgestuurd (o.a. zie: hiernaast). Er was trouwens niet alleen teveel slijtage, er was bij de CT ook geconstateerd dat er een te grote onbalans was gemeten bij het remmen van de verschillende wielen aan de achter-as.


De reactie van Wensink op de foto's: "... dat er nog voldoende remmateriaal op zit om tot de volgende onderhoudsbeurt te komen ! In Nederland is de apk eis dat de remwerking voldoende moet zijn, dikte van de remblokken speeld daarin geen rol. Hieruit blijkt maar weer dat Europa geen eens luidende eisen heeft m.b.t. keurings eisen van voertuigen." (pb: tikfouten overgenomen)
Vooral dat laatste -van één Europa- ben ik erg eens met Wensink.

Wellicht mede ingegeven door eerdere ervaringen* bij Wensink/Dijkstra, houd ik toch een onaangenaam veilig gevoel over aan het antwoord van Citroën Wensink.
- Juridisch gezien: Als het bedrijf Wensink gaat sleutelen aan een auto met een buitenlands kenteken, zal hij rekening moeten houden met -mogelijk- afwijkende eisen die gesteld kunnen worden (zoals in dit geval dus duidelijk bleek).
- Klantvriendelijk gezien: Ik zou -achteraf- ten minste een waarschuwing hebben verwacht, om toch vooral bij een eerstvolgende beurt de remblokken te laten controleren.


PS: Ik wacht nog -altijd- op een reactie van Citroën Nederland, alwaar ik melding heb gedaan van het voorval...

* Bij een andere vestiging (Heerenveen) kon men -een paar maanden eerder- i.v.m. een vreemd geluid, geen wiel verwisselen omdat in het hele bedrijf (Citroën dealer!) geen passende (inbus)sleutel was te vinden om het reservewiel van mijn Citroën te kunnen demonteren...

* Een aantal jaren eerder kon ik bij Wensink Heerenveen geen nieuwe Vito kopen omdat de heren verkopers op dat moment (maandagmorgen) in vergadering bijeen zaten ("Probeer het vanmiddag nog eens"). Op doorreis langs een andere vestiging van Wensink (Leeuwarden) kon ik mijn nieuwe Vito ook niet bestellen '... omdat er al een offerte bij een andere vestiging liep.'
Het is dus maar geen Vito geworden...


© Piet/er Bult