Stemmen

Terug naar Sceptics
Home


Uit: Mijn Franse tijd

Stemmen vanuit het buitenland

Als Nederlander wonend (ingeschreven) in Nederland krijg je gewoonlijk automatisch een stempas waarmee je in een stemlokaal je stem kunt uitbrengen of je kunt iemand anders met jouw stempas daartoe machtigen.

Als je in een ander land dan NL woont kun je je in dat land meestal registreren dat je daar in het vervolg - voor lokale zaken - wilt gaan stemmen.
In Frankrijk krijg je door je registratie bij het gemeentehuis (Mairie) een Kiezerskaart (Carte électorale) per post toegestuurd.
Als buitenlander kun je in Frankrijk in het vervolg met die Carte électorale, samen met een geldig ID-bewijs, op een stembureau (Bureau de vote) in je commune je stem uitbrengen.
In het vervolg krijg je dan tegen de tijd dat er gestemd kan worden automatisch een uitnodiging.

Als nederlander wonend in een ander land dan NL kun je je ook bij de gemeente Den Haag registreren in het register van kiezers buiten Nederland.
Je krijgt dan tegen verkiezingstijd - behalve bij gemeente en provinciale verkiezingen - de formulieren met toelichting automatisch op je adres - en mogelijk per e-mail - in het buitenland thuisgestuurd.

Omdat alle geregistreerde buitenland-kiezers voor het NL kiesregister in Den Haag staan ingeschreven, kunnen die niet deelnemen aan verkiezingen voor de gemeente of de provincie (incl. 1ste Kamer) in Nederland.

Door je zowel in NL als in een buitenland in te schrijven in het kiesregister, is het mogelijk om 'dubbel' te kunnen stemmen maar dat mag officieel niet.
Dat systeem van mogelijk dubbelstemmen is overigens niet waterdicht te controleren.
Overtreding wordt in verschillende landen verschillend bestraft.
In NL staat er op dit overtreden van de Kieswet in Nederland een geldboete van de tweede categorie (€ 4.000) of een maand cel (Kieswet, Artikel Z 8a).
In de Franse Kieswet (Code électoral) heb ik geen sanctie op dubbelstemmen kunnen vinden.

Zie hier voor officiële website van Den Haag voor stemmen vanuit het NL buitenland.


© Piet/er Bult