Voorbeeld-mod

Terug naar Nederlanders (1)
Terug naar Sceptics
Home


Uit: Mijn Franse tijd

Voorbeeld moderatie op www.nederlanders.fr

Op 10-11-2019 plaatste ene meneer Dick Dijs een bericht: https://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/attention-la-prononciation

Zoals deze meneer DD wel vaker doet op die website voor Nederlanders in Frankrijk, hij plaatst vaak stukjes waarin het Franse land of volk er niet zo best vanaf komt. Meneer DD vindt zichzelf een prima opmerker van leuke en grappige woorden en teksten in vergelijk tussen het Frans en Nederlands, waarbij de Fransman gewoonlijk door hem wordt vernederd en onbehoorlijk te kakken wordt gezet ten opzichte van de door DD onterecht vermeende Nederlandse en zijn eigen superioriteit. Soms overkomt zelfs een hele groep met een vreselijke ziekte het zelfde lot, in de schrijfsels van meneer DD, zoals deze bijv.: https://www.nederlanders.fr/profiles/blogs/suikerziekte-leuke-hobby.

Het zal u niet verbazen dat deze meneer DD het daarmee regelmatig aan de stok krijgt met mensen die wél een positieve kijk en beleving op het wonen in Frankrijk en het Franse volk hebben, tot welke volksstam ook ik behoor. Gelukkig hebben we dan een moderator die de zaken op zijn website in banen van het redelijke begeleidt, denk je dan. Helaas, maar oordeel zelf...

In het schrijfsel van DD wordt deze keer één van de meest gebruikte Franse woorden -als het goed is- 'Merci beaucoup' belachelijk gemaakt. Al snel komt er onder het stukje van DD een reactie van éne Simon. Die reactie van Simon blijkt even later verwijderd.
Een volgende reactie reageert vervolgens op de -verwijderde- reactie van Simon, net als de schrijver DD van het onnozele stukje en later nog vele anderen.

Uiteraard doet de kern van de kliek (madame Theodora B. en monsieur Wim van T.) als gewoonllijk ook hun duit in het zakje op dit denigrerende stukje van meneer DD, want ja, dat is lachen (hihi) en dat moet kunnen over de rug van die rare Fransen, nietwaar.

Zowel meneer DD de schrijver als de reageerder Simon krijgen in de vervolgreacties om-en-om voor- en tegenstanders op hun respectievelijke reacties. Na ruim zeventig polemieke reacties wordt het het kliekhoofd mme Theodora uiteindelijk te gortig en reageert nogal heftig met o.a. de tekst "Gedverderrie Dick, hou nu eindelijk eens je vervelende grote bek!" en vervolgt met "MODERATOR, MAAK HIER IN VREDESNAAM EEN EINDE AAN!!!" in grote vette letters.

Na nog wat geneuzel komt ook onze moderator, beheerder en gastheer Anton Noé in beeld en kiest duidelijk de zijde van de stukjesschrijver en zijn kliek. Hij dreigt Simon zelfs met definitief ontzeggen van lidmaatschap aan deze site.

"Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer
Beste Simon,
Ik wijs je er op dat je ook met deze actie de huisregels overtreed. "

Simon kiest -net als ik destijds- met het verzoek aan beheerder en gastheer Anton om hem en zijn reacties dan maar liever direct te verwijderen. Al spoedig volgen meer met dat zelfde verzoek en worden dan ook accuut door moderator Anton verwijderd, zoals o.a. Piet van W.

Waar anderen -vooral die uit de kliek- mogen schrijven wat ze willen worden anderen beperkt door de mededeling van moderator Anton:
"Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer
Dames en Heren,
Ik verzoek u allemaal om vanaf nu gewoon "on topic" te blijven."

Ene Alexander reageert:
"Reactie van Alexander
Hieronder valt de eerste reactie van DD op een vrij onschuldige reactie van de reeds verwijderde Simon te lezen Ook mij, die kritisch staat tegenover de schrijfsels en beweegredenen van DD, zal deze reactie wel een rode kaart opleveren, daar een bedankje voor het verwijderen van kritische reageerders kennelijk wel mag en gewoon blijft staan, terwijl de minder positieve verwijderd worden, tant pis! (...)"

En inderdaad, niet veel later:
"Reactie van Alexander
Reactie verwijderd door Mod."

En vervolgens:
"Reactie van Anton Noë, beheerder en gastheer
Na mijn verzoek van gistermiddag zijn er opnieuw een aantal reacties geplaatst. Er zijn blijkbaar leden die zich absoluut geen snars aantrekken van de - zeldzame - interventies en verzoeken van de beheerder van dit forum en het forum beschouwen als een vrijplaats voor het spuien van beledigende off topic reacties. Als die niet op de topicstarter zijn gericht dan zijn ze wel gericht op de Mod. en/of zijn handelingen en beleid.

Ik wil de gebruikers dit forum er op wijzen dat ze te gast zijn in een omgeving waar bepaalde regels gelden. U kunt deze regels aantreffen in deze site.

Als Mod. tracht ik zo min mogelijk te interveniëren in de discussies, ook als sprake is van gedrag dat strijdig lijkt te zijn met de huisregels zal ik dat over het algemeen niet direct adresseren. We zijn nu in November 2019, het aantal interventies dit jaar is zeer beperkt. De Mod. is te weinig zichtbaar wordt mij wel eens per privébericht verweten.

Echter, als ik dat wel doe en als ik van mening ben dat het gedrag van gebruikers de aantrekkelijkheid van het forum benadelen en het forum minder "gastvrij" maken voor topicstarters en reagenten dan mag u als forumgebruiker er gerust van uitgaan dat ik op die momenten scherp zal toezien op naleving van de huisregels.

Een enkeling heeft daar moeite mee. In dat geval rest mij geen andere optie dan de naleving van huisregels kracht bij te zetten door gebruik te maken van de instrumenten die ik heb;

* het verwijderen van reacties
* het (tijdelijk) schorsen van lidmaatschap
Helaas is het afgelopen etmaal nodig gebleken om die instrumenten in te zetten.

Mocht u met mij van mening willen wisselen over de moderatie van dit forum, dan juich ik dat van harte toe. Stuur dan een e-mail naar info@nederlanders.fr."

Enige jaren geleden was de website www.Nederlanders.fr - onder de vorige eigenaar - een leuke website met interessante items voor Nederlanders die zich in Frankrijk wilden vestigen of om andere redenen iets met dat land hebben. Tegenwoordig viert de Nederlandse commercie van moderator, beheerder en gastheer Anton Noë met bedrijfsnaam 'Communities Abroad' (www.communitiesabroad.com) hoogtij, die niet schroomt om blijkbaar zonder al teveel ruchtbaarheid de door leden geschreven stukjes en reactie automatisch door te plaatsen naar o.a. FaceBook, Twitter en mogelijk andere a-sociale media, gezien de tekst

"Creative Commons-Licentie
De inhoud van het forum van Nederlanders.fr valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
Indien u als geregistreerd gebruiker van het forum informatie deelt op het forum, dan stemt u hiermee in."

Al-met-al vind ik het beheren en modereren van deze website een gluiperige manier van doen die blijkbaar puur is gefundeerd op aantal leden en aantal pageviews en er wordt nogal pontficaal en hoog opgegeven van de bijna twintigduizend leden (waar trouwens nooit iemand van wordt afgeteld).
Dat heb ik Anton - op zijn verzoek (Mocht u met mij van mening willen wisselen over de moderatie van dit forum, dan juich ik dat van harte toe. Stuur dan een e-mail naar info@nederlanders.fr) - dan ook even laten weten:

/quote

Beste M. Noë,
Het is alweer een paar jaren geleden dat u mij het lidmaatschap van Nederlanders.fr hebt ontzegd vanwege een vrij simpele aanvaring met uw goede vriend Wim van Teeffelen over 'Kopen a viager'.

Quote in een persoonlijke mail van Mme Besse aan mij:
"Blijf dus asjeblieft in het forum, want aan de uitwisseling van de diverse standpunten draag je een waardevol steentje bij. Ik vermoed dat Wim zich in het vervolg nu ook wel zal inhouden, zowel tegenover jou als tegenover anderen (want je was niet zijn enige doelwit). Ik waardeer Wim als deskundige, maar hij moet het daar bij laten. Dat komt hemzelf, het forum en zijn leden ten goede."

Ik mis deelname aan uw site niet echt maar af en toe kijk ik er op een druilerige dag nog wel eens op en soms schrijf ik -een soort van- een review over u op mijn eigen site www.pbinfr.eu.

Tot mijn stomme verbazing zag ik onlangs een zinnetje van uw grote vriendin, Mme Besse voorbij komen: "(...) en Hein een trap na te geven. Lafaard." Zie: www.nederlanders.fr/profiles/blogs/beste-constructie-aankoop-gites?page=4

Gisteren kwam ik weer zo'n soort regeltje van die zelfde goede vriendin van u tegen: "Gedverderrie Dick, hou nu eindelijk eens je vervelende grote bek!" Zie: www.nederlanders.fr/profiles/blog/show?id=3295325%3ABlogPost%3A962270&commentId=3295325%3AComment%3A963178&xg_source=activity

Ik vind het een groot verschil als je dit soort taal als van uw irritante vriendin Mme Besse uitkraamt of als je een bescheiden meningsverschil hebt over Kopen a viager, met toevallig uw grote vriend M. Van Teeffelen, de kaptein éénoog van uw site.


Ach..., en hoe uw vriend (en narcist?) Wim vT op uw site bijv. de dames van Passe Partout telkens uit de tent probeert te lokken met m.i. als doel zichzelf daar ver boven te willen verheffen, ach..., en hoe hij Maître Petra Cramer (en anderen) van uw site heeft helpen verwijderen, ach... (De volgende waarop hij zijn pijlen zal richten, schat ik zomaar, is juriste Anna Gerlach...)

En natuurlijk mag Mme Besse met vreselijke woorden tegen een ieder tekeergaan maar mag ene Simon blijkbaar nog niet eens een fatsoenlijke vraag stellen. Daarmee beledigt u niet één persoon maar in één teug alle bezoekers aan uw site.
Onze Moderator ten voeten uit...

Al met al zegt het mij meer over uw zwalkend wanbeleid van uw websites, waar blijkbaar uitsluitend aantallen leden en aantallen pageviews tellen, dan uw geschiktheid als moderator.

Goed gezien: "Het lijkt mij echter dat nieuwe en nietsvermoedende leden zich nog wel twee keer achter de oren zullen krabben alvorens ook eens "fijn een berichtje te plaatsen"."
Inderdaad, zoals gewoonlijk blijft dan het koren weg en blijft het kaf over...

Ga zo door !
Groet van Piet (86)

/end quote

Praktisch omgaande kreeg ik - toch onverwacht - een keurig maar toch een wat laatdunkend berichtje van monsieur le modérateur terug:

/quote
Goedemiddag,
Wat een wroegingen! Me dunkt, domheid en naïviteit schud een mens niet zomaar van zich af, toch? Dat  zal zonder twijfel tot allerlei persoonlijke mislukkingen hebben geleid mijnheer Bult. Ik heb met u te doen en hoop dat u het nog lukt om af te komen van al die diepgewortelde frustraties en verzuring.
/ end quote

Tja, laat de tikfouten maar zitten, maar wat is dan de bedoeling van de uitnodiging van Mod.:
"Mocht u met mij van mening willen wisselen over de moderatie van dit forum, dan juich ik dat van harte toe. Stuur dan een e-mail naar info@nederlanders.fr"

En zo meent deze moderator Anton zich ook te moeten bemoeien met werken zonder -mogelijk- ten minste het minimum loon (SMIC) door te pas en te onpas de toevoeging van:

/quote
Verrichting van arbeid zonder werkgeversafdracht.
De plaatser en lezers van dit bericht wordt er op gewezen dat het in Frankrijk verboden is om arbeid te verrichten zonder dat de werkgever daarover sociale lasten en belasting afdraagt. Dat geldt ook als de betaling in natura is.

Frankrijk kent een wettelijk minimum loon (SMIC). Betaling in natura is beperkt toegestaan en dient verrekend te worden met de SMIC.

Werken als vrijwilliger is alleen toegestaan indien de werkzaamheden worden verricht voor een geregistreerde ‘Associaton’, een stichting zonder winstoogmerk. Alle andere partijen die vrijwilligerswerk aanbieden, bijvoorbeeld in ruil voor eten en onderdak, zijn in overtreding van de Franse wet.

Iemand die vrijwilligerswerk accepteert van andere aanbieders dan een Association, is niet verzekerd voor bedrijfsongevallen, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Indien u via deze site in Frankrijk vrijwilligerswerk aanbiedt, geef dan aan welke Association optreedt als werkgever. Indien u vrijwilligerswerk dat via deze site wordt aangeboden overweegt of via deze site vrijwilligerswerk zoekt, controleer dan altijd of de aanbieder aan de wettelijke eisen voldoet.?

Het is niet de bedoeling dat in dit draadje het "werken in ruil voor ..." wederom ter discussie gesteld wordt. Daarvoor kunt u wel een ander draadje openen.

zie ook onze Algemene voorwaarden

In de Franse website "Droits-Finances" wordt uitvoering uit de doeken gedaan op welke consequenties het fenomeen "travail au noir" voor zowel de werkgever als de werknemer kunnen hebben.
/end quote

Tja, modereren is toch echt een vak waarvoor deze moderator Anton Noë van '
Communities Abroad' mij totaal ongeschikt lijkt...

***

Mijn eigen doe-ervaringen op dit gebeid:
Na allerlei buurtkrantjes heb ik o.a. tussen 2002 en 2012 - nagenoeg in m'n uppie - een e-maandblad (> 32 blz.) gemaakt en e-verspreid onder meer dan 1.200 abonnees. Hoewel het modereren van een webforum best een tikkie anders gaat dan het samenstellen van een e-maandblad - door allerlei inzendingen - denk ik toch dat ik een heel klein beetje kan aanvoelen hoe modereren werkt of zou moeten werken.


© Piet/er Bult