Hond

Terug naar Verhalen
Terug naar Nederlands
Home


Uit de bundel 'Een mooie boules':

Hond

Al jaren was mijn allerbeste vriend Jan dé vrijwillige klussenier bij de club. Sinds enige tijd gedroeg hij zich evenwel als een werkloze klusjesman.

Niets was mijn vriend Jan teveel. Niet alleen voor en na de wedstrijden en toernooien hield hij de speelbanen en de naaste omgeving in een puike conditie maar vooral was Jan ook mieters handig in kleine gemaksklusjes. Je kon altijd bij hem aankloppen als de scharniertjes van je ballenkistje het dreigden te begeven. Een butje bijkleuren, een puntentellertje weer soepel te laten draaien, ja zelfs een lekke fietsband van één van de dames werd ter plaatse door mijn vriend Jan snel en vakkundig gerepareerd.

Sinds Jan een nieuwe vriendin heeft doet hij nagenoeg niets meer aan klusjes bij de club. Dat ligt niet zozeer aan die nieuwe vriendin, nee, haar hond blijkt de boosdoener. Toen Jan zijn nieuwe liefde voor het eerst ontmoette, had hij door zijn roze brilletje haar trouwe druktemaker eigenlijk niet eens opgemerkt. Een paar maanden geleden was zij evenwel samen met het beest bij vriend Jan ingetrokken. Natuurlijk is hij nog altijd zeer verzot op de schone deerne maar haar hond kan hij zo langzamerhand wel wat aandoen.

'Wat voor merk of type hond is dat dan wel?' vroeg ik hem. 'Geen bescheiden idee.' zei Jan 'Ik weet niet eens of het een mannetje of een vrouwtje is maar ik noem het een bijtgrage teef. Het is nog een jong ding en werkelijk alles bijt dat kreng stuk. Het bankstel thuis is al net als de meeste deuren behoorlijk beschadigd. Bijna al mijn klompen en laarzen bij de achterdeur zijn ondraagbaar geworden. Mijn auto is in korte tijd wel duizend euro minder waard geworden. En een poos geleden kreeg ik een paar van die nepleren puntentellertjes mee van de club om die thuis even weer soepel gangbaar te maken. Wat denk je? Allemaal stukgebeten door dat mormel.'

De verzekeringsadviseur had al tegen Jan gezegd: 'Zij uit je huis of jij uit de verzekering.' Vanmiddag trof ik mijn vriend Jan eindelijk eens weer op de club. Hij keek nog wel een beetje sip met nog van die halfbetraande oogjes, hij droeg gloednieuwe klompen en had naast zijn kistje met boules gelukkig ook weer zijn toverdoos(*) bij zich...


© Piet/er Bult